Pretražite novosti:

U Karlovcu počela gradnja slatkovodnog akvarija, vrijednosti 36 milijuna kuna

07.07.2015.
U Karlovcu počela gradnja slatkovodnog akvarija, vrijednosti 36 milijuna kuna
Slatkovodni akvarij lokalna je turistička atrakcija temeljena na bioraznolikosti karlovačkih rijeka i jezera te bogatoj tradiciji života uz rijeke.

Na sportsko rekreacijskom centru Korana danas je započela gradnja slatkovodnog akvarija - u okviru projekta „Slatkovodni akvarij i muzej rijeka KAquarium“, vrijednosti preko 36 milijuna kuna. Slatkovodni akvarij i muzej rijeka jedan je od 15 odabranih projekata u konkurenciji od ukupno 144 pristigle projektne prijave na prvom natječaju za strukturne fondove Europske unije. Projekt je nastao u suradnji Grada Karlovca i Razvojne agencije Karlovačke županije – KARLA d.o.o. i odličan je primjer kako općine i gradovi trebaju surađivati s regionalnim koordinatorima prilikom pripreme projekata za prijavu na strukturne fondove. Slatkovodni akvarij lokalna je turistička atrakcija temeljena na bioraznolikosti karlovačkih rijeka i jezera te bogatoj tradiciji života uz rijeke. Akvarij će predstavljati floru i faunu hrvatskih rijeka i jezera, geološku prošlost, tradicijsku kulturu i povijest porječja četiriju karlovačkih rijeka. Ukupna vrijednost projekta je 36.691.939,28 kuna od čega je 36.222.282,45 kuna sufinancirano bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013. Vrijednost samog objekta je oko 32 milijuna kuna.
- Projekt Slatkovodnog akvarija izuzetno je važan za razvoj gospodarstva, ne samo kroz turizam, već i kroz nove mogućnosti koje se otvaraju gospodarstvenicima tijekom gradnje, opremanja i kasnije tijekom rada akvarija. Akvarij će obogatiti lokalnu turističku infrastrukturu i generirati nove atraktivne turističke sadržaje i doživljaje kroz cijelu godinu, istaknuo je gradonačelnik Grada Karlovca Damir Jelić.
Partneri na ovom projektu Gradu Karlovcu su Gradski muzej Karlovac, PAN – udruga za zaštitu okoliša i prirode, Hrvatski veterinarski institut i Hrvatski institut za biološku raznolikost. Projekt se izvodi prema rješenju tvrtke STUDIO 3LHD iz Zagreba. Izvođač radova je zajednica ponuditelja koju čine tvrtke AB gradnja iz Karlovca, KGH d.o.o. iz Zagreba i ENA d.o.o iz Karlovca. Otvorenje akvarija planirano je u rujnu 2016. godine.