e-Usluge

PROJEKT: Izrada urbanističkog plana uređenja Zvijezde

Osnovni cilj urbanističkog plana uređenja je određenje dugoročne politike koja će omogućiti urbanu obnovu Zvijezde, racionalno korištenje prostora te razvitak temeljen na načelu održivosti.

Na današnjoj konferenciji za medije javnosti je predstavljen projekt izrade urbanističkog plana uređenja Zvijezde. Projekt s ciljem revitalizacije Zvijezde javnosti su predstavile zamjenica gradonačelnika Marina Kolaković, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Martina Furdek Hajdin te predstavnici izvođača radova; Zoran Hebar iz Urbanističkog zavoda grada Zagreba te Jadran Antolović iz tvrtke Hadrian koja je podizvoditelj radova na ovom projektu.
Grad Karlovac je kroz desetak godina u uređenje Zvijezde, tj. u uređenje vanjskih dijelova zgrada uložio preko 2 milijuna eura. Sve to možemo nazvati sporadičnim pristupom koji je bio dobar, nepohodan i na taj se način u Zvijezdi zaštitilo mnogo. Međutim, sada idemo ka jednom strateškom promišljanju Zvijezde. Trenutno je u izradi urbanistički plan uređenja Zvijezde koji treba biti jedna dugoročna podloga za urbanističku politiku u Zvijezdi. Želimo njime obnoviti Zvijezdu, naći načine i modele dobrog korištenja prostora u Zvijezdi, prikazati, pokazati i pomoći da Zvijezda postane poluga gopodarskog razvoja ovog grada. Cilj nam je da Zvijezda postane ono što je prije bila, da postane živo srce Grada Karlovca.“ Istaknula je zamjenica Kolaković.
Revitalizacija Zvijezde jedan je od tri strateška cilja Strategije razvoja grada Karlovca do 2020. godine. Osnovni cilj urbanističkog plana je određenje dugoročne politike koja će omogućiti urbanu obnovu Zvijezde, racionalno korištenje prostora te razvitak temeljen na načelu održivosti. Na taj će se način otvoriti mogućnost prijave na EU strukturne fondove i druge izvore financiranja. Zbog izuzetnog značaja, osim zakonom predviđene javne rasprave, planira se i dodatno sudjelovanje javnosti putem Povjerenstva za praćenje izrade urbanističkog plana, te putem tematskih sastanaka, radionica i rasprava predviđenih kroz više etapa tijekom cijele izrade Plana.
Potrebno je vratiti građanima svijest, vjeru i emociju o vrijednosti Zvijezde, da Zvijezda zaslužuje obnovu, te da je obnova moguća i realna. Naš je cilj ponovo susresti Zvijezdu u Karlovcu.“- naglasila je pročelnica Furdek Hajdin iz UO za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša.
U prilogu pogledajte prezentacije vezane uz projekt izrade Prostornog plana uređenja Zvijezde.