e-Usluge

Grad Karlovac aktivno provodi mjere energetske učinkovitosti

Osuvremenjivanje pogona električnim vozilima koja će biti pokretana energijom iz vlastite proizvodnje.

Osuvremenjivanje pogona električnim vozilima koja će biti pokretana energijom iz vlastite proizvodnje bila je tema konferencije za medije održane u gradskoj tvrtki Čistoća. Tim je povodom radionicu tvrtke obišla zamjenica gradonačelnika Marina Kolaković.
Grad Karlovac je potpisao Sporazum gradonačelnika kojim postaje dio mreže europskih gradova koji aktivno rade na energetskoj učinkovitosti. Projekt koji je posebno važan za Karlovac je izgradnja vrtića na Švarči koji će biti niskoenergetski objekt, a imat će dizalicu topline, solarne kolektore i vrhunsku izolaciju. Nastojimo zajedno sa gradskim tvrtkama, čemu svjedoči i Čistoća, povećati energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, kako bismo opravdali naziv zeleno srce Hrvatske, naglasila je zamjenica Kolaković.
Sporazum gradonačelnika je velika inicijativa Europske komisije pokrenuta u siječnju 2008. godine s ciljem povezivanja energetski osviještenih europskih gradova u trajnu mrežu za kontinuiranu razmjenu iskustava učinkovitog korištenja energije u urbanim sredinama i smanjenja emisija CO2 za više od 20%. do 2020. godine. Temeljem preuzetih obveza u okviru Sporazuma gradonačelnika, Gradsko vijeće grada Karlovca donijelo je Akcijski plan energetski održivog razvitka grada Karlovca kao temeljni dokument koji na bazi prikupljenih podataka o stanju energetske potrošnje u svim sektorima daje precizne i jasne odrednice za provedbu projekata, primjenu mjera energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije i ekološko prihvatljivih goriva na gradskoj razini.
Prvi projekt koji je Grad Karlovac proveo, a definiran je u Akcijskom planu energetski održivog razvitka grada Karlovca kao prioritetni projekt je poticanje ugradnje razdjelnika topline, kalorimetara i termostatskih ventila u stambenim zgradama. Nadalje, proveden je niz energetskih pregleda uz izradu energetskih certifikata za javne ustanove grada Karlovca s čime se planira nastaviti i u budućnosti. Poticanje energetske učinkovitosti u kućanstvima– ugradnja energetski učinkovite vanjske stolarije i toplinske izolacije, poticanje ugradnje razdjelnika topline i termostatskih ventila u stambenim zgradam, izrada energetskih pregleda i energetskih certifikata javnih ustanova, samo su neki od projekata koji imaju cilj značajno smanjiti onečišćenje okoliša, doprinijeti smanjenju troškova za energente te promicati obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost. od projekata. Već drugu godinu zaredom Grad Karlovac zajedno sa Karlovačkom županijom organizira energetski dan na kojem se građanima predstavljaju projekti Grada te energetski učinkoviti proizvodi.
Trendove na području energetske učinkovitosti prati i gradska tvrtka Čistoća koja je vozni park osuvremenila električnim vozilima koja se pune energijom proizvedenom iz vlastitih izvora. U narednim mjesecima nabavljaju se elektroviličari, elektrokamionet i elektrobicikli za djelatnike javne higijene, a u nabavi je i prvi električni automobil za potrebe kontrolora i internog prijevoza djelatnika. Istovremeno je u pripremi i prva bioplinska elektrana na odlagališni plin te počinju radovi na izgradnji manje fotonaponske elektrane.
Ovo je prvi korak ka ispunjenju cilja do 2020., a narednih godina tvrtka će kandidirati projekte prema Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i EU kako bi zamijenili većinu vozila električnim vozilima. Cilj je da te aktivnosti, uz već postojeće aktivnosti gradske uprave, Gradu Karlovcu osiguraju epitete „čisti i zeleni“, istaknuo je direktor Čistoće Damir Jakšić.