Nov i moderan vrtić na Švarči uskoro otvara vrata

Bogata oprema i sadržaj za smještaj 150 djece.

Gradonačelnik grada Karlovca obišao je novi dječji vrtić na Švarči. Radovi na dječjem vrtiću su u završnoj fazi i vrši se priprema za tehnički pregled građevine. Dječji vrtić je projektiran kao dječji vrtić područnog tipa s tri jasličke I pet vrtićkih jedinica, za smještaj ukupno 150 djece.
Osim prostora za boravak djece i pratećih prostora, dječji vrtić sadrži polivalentnu dvoranu s pomoćnim prostorima, dječju knjižnicu, prostore za odgojno – obrazovne, zdravstvene i ostale radnike, gospodarske prostore (kuhinja za pripremu 500 obroka dnevno, praonica i glačaonica rublja), te komunikacije i pomoćne prostore. Zgrada dječjeg vrtića je niskoenergetska građevina (energetski razred A) s nosivom drvenom montažnom konstrukcijom iz certificiranih prefabriciranih drvenih montažnih elemenata tipa Marles. Građevina je izvedena kao slobodnostojeća građevina visine P+1. Etaže su povezane unutarnjim i vanjskim stubištem te dizalom.
Kao izvor toplinske energije za grijanje prostorija izvedena su 3 sustava:
– dizalica topline voda / voda
– plinski zidni kondenzacijski grijači vode
– solarni kolektori
U krugu dječjeg vrtića izgrađeno je dječje igralište sa spravama za igru djece svih uzrasta, te će se urediti hortikultura sa različitim zonama, među kojim se ističu zona za odmor, zona za igru na travnatim površinama, površina za dječju vrtnu gredicu na kojoj će djeca uz pomoć odgojiteljica moći saditi i brinuti se o raznom bilju, sanjkalište, rubna zaštitna površina u zoni drveća, zona za druženje i raznovrsne aktivnosti na opločenoj površini.