e-Usluge

Tesla i turistički proizvodi povezali Zagreb, Karlovac i Ozalj

Dolina svjetla i vode – prva hrvatska turistička ruta inspirirana Teslom koja umrežava gradove Zagreb – Karlovac – Ozalj.

U Hotelu Palace predstavljen je projekt Dolina svjetla i vode – prva hrvatska turistička ruta inspirirana Teslom koja umrežava gradove Zagreb – Karlovac – Ozalj, u povodu 160. obljetnice rođenja Nikole Tesle. Umrežavanje gradova i projektnih sadržaja predstavili su gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Karlovca Damir Mandić, gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić, ravnatelj Zavičajnog muzeja Ozalj Stjepan Bezjak i autorica projekta  i predsjednica udruge Novi svijet – Kultura Andrea Štalcar Furač. Novi destinacijski proizvod koji turistički povezuje Zagreb, Karlovac i Ozalj kreće 9. srpnja. Predstavljeni su i projekti „S Teslom gradom svjetla i vode“ te Tesla – Karlovac HotSpot. Projekt  „S Teslom gradom svjetla i vode“ zasebna je karlovačka priča, a predstavlja tematski obilazak Karlovca iz Teslinog vremena kombinirajući sve povijesne znamenitosti i dvije ključne energetske točke formirane u Tesla HotSpot. Dolina svjetla i vode završava na starom gradu Ozlju, gdje će se premijerno izvesti prva suvremena plesna predstava inspirirana Teslom, koja će se kasnije prikazivati i u Zagrebu i Karlovcu, kao i drugim europskim gradovima koje su baštinile Teslu kroz njegovo bivanje, školovanje i znanstvene poveznice. Projekt potpisuje Novi svijet- KulturA Urbani i suradnici, a autorica projekta  i projektnih tema je Andrea Štalcar Furač. Predsjednik Gradskog vijeća Grada Karlovca Damir Mandić ovom je prilikom još jednom naglasio važnost Nikole Tesle za grad Karlovac, ali i čitavu državu.
– Karlovac je grad koji je Teslu odgojno i obrazovno oblikovao i poslao u svijet u vremenu kad je Gimnazija Karlovac bila jedna od najvažnijih obrazovnih ustanova ovih prostora. Važno je napomenuti da je Nikola Tesla upravo u karlovačkoj Gimnaziji stekao svoju jedinu diplomu, naglasio je Mandić.
U sklopu događanja Teslin portret autora Leonarda Lesića, iz projektne limitirane edicije posvećene poveznici znanosti i umjetnosti, primili su Damir Mandić u ime Gimnazije Karlovac i Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba. 

foto: Andrea Štalcar Furač