e-Usluge

Izložba Maks Fabiani predstavila i nagrađeni “Nacrt urbanističkog plana uređenja Zvijezde”

„Urbanistički nacrt Zvijezde“ osvojio je jubilarnu nagradu.

Zamjenica gradonačelnika Marina Kolaković otvorila je izložbu radova s međunarodnog natječaja  – Maks Fabiani. Riječ je o izložbi radova s međunarodnog natječaja za iznimna ostvarenja na području urbanističkog, regionalnog i prostornog planiranja u razdoblju od 2005. do 2015. na području Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Austrije, povodom 150. godišnjice rođenja arhitekta i urbanista Maksa Fabianija. Među nagrađenima je i karlovački rad pod nazivom „Nacrt urbanističkog plana uređenja Zvijezde“ koji je osvojio jubilarnu nagradu. Autor rada je Zoran Hebar, a sudionici: Zoran Perišić, Goran Izetbegović, Daliborka Pavlović, Miroslav Šreng, Petar Cigetić, Andreja Šugar, Momir Pavletić Slobođan, Dunja Kos Pleteš, APE (Ivan Zupanc, Vladimir Lay, John Leko, Marko Šoštarić, Ljerka Metaž, Ana Matanić), Hadrian (Jadran Antolović, Miran Šoić). Kako su naveli u obrazloženju nagrade „Urbanistički plan za staru gradsku jezgru Karlovačku je odličan i uzoran primjer obnove, revitalizacije i reurbanizacije. Grad-tvrđava, planiran kao kasno-renesansni idealni grad od europskog značaja, dograđivan je i mijenjan kroz stoljeća, što pred planere postavlja težak zadatak. Plan odlikuje višenamjensko zoniranje, razvoj visokog školstva i drugih javnih djelatnosti, kao i čuvanje i poboljšanje stambenih predjela. Naglasak je na pješačkim površinama i parkovnoj uporabi u prstenu opkopa odnosno bastiona. Na taj način grad nije samo turistička i muzejska zanimljivost nego punokrvni organizam s raznolikim vitalnim osobinama koje se i nadalje mogu razvijati unutar starog tkiva.“
Zamjenica gradonačelnika Marina Kolaković je tom prigodom zahvalila stručnoj komisiji što su prepoznali našu gradsku jezgru koju obnavljamo već godinama. Istaknula je kako posebno raduje činjenica da rad u okviru revitalizacije Zvijezde dobiva nagrade i priznanja. Posljednje je nagrada Europa Nostra za projekt „Zvijezda u školi“. 
– Upravo su nagrade potvrda da smo krenuli pravim putem obnove Zvijezde, naglasila je Kolaković.
Organizatori natječaja su Društvo urbanista i prostornih planera Slovenije, Ustanova Maks Fabiani, Ministarstvo kulture i Ministarstvo okoliša i prostora Slovenije. Izložba je otvorena u galeriji Zilik i u Gradskom muzeju do 6. svibnja.