e-Usluge

Uspješno završen projekt “Škola za sve uz pomoćnike u nastavi II”

Prihvaćanje, poštivanje, bolji uspjeh u školi…

Grad Karlovac još jednom je uspješno proveo projekt "Škola za sve uz pomoćnike u nastavi" u odličnom partnerstvu s devet karlovačkih osnovnih škola: Banija, Braća Seljan, Dragojla Jarnević, Dubovac, Grabrik, Rečica, Skakavac, Švarča i Turanj. Projekt je trajao godinu dana, od 25. kolovoza 2016. do današnjeg dana, 24. kolovoza 2017, kojim je povodom održana konferencija za medije. Financijska vrijednost projekta iznosi 1.349.057,00 kn, od čega je iznos bespovratnih sredstava 1.241.132,44 kn, dok Grad Karlovac sufinancira u iznosu od 107.924,56 kn, dok je ona druga vrijednost u smislu podrške karlovačkim školarcima, neprocjenjiva. Projekt proizlazi iz Europskog socijalnog fonda.
Zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić ovim povodom istakla je kako se radi o inkluzivnom obrazovanju kojim se bitno mijenja vrijednosni sustav svakog pojedinca, poboljšava školski uspjeh učenika s teškoćama i odnos s vršnjacima, te pozitivno utječe na ostale učenike kroz veće prihvaćanje i poštivanje individualnih razlika i poboljšan uspjeh. Osim toga, roditelji učenika s teškoćama kao i roditelji učenika tipične populacije bolje će razumijeti pojam inkluzije i potrebu uključivanja svih dionika odgojno obrazovnog procesa u mijenjanje pristupa prema obrazovanju dostupnom svakom učeniku u skladu s njegovim mogućnostima, interesima i potencijalima.
Dodala je i to kako je u godinu dana provedbe projekta zaposlena 31 radno neaktivna osoba na poslovima pomoćnika u nastavi koji su kroz cijelu školsku godinu pružali potporu primjerenom obrazovanju 32 učenika s teškoćama u devet karlovačkih škola partnera. 
Osim rada pomoćnika u nastavi s učenicima s teškoćama, jedna od aktivnosti projekta bile su i radionice provedene s učenicima i roditeljima na svim školama partnerima s ciljem što uspješnije socijalizacije i emocionalnog funkcioniranja učenika s teškoćama u vršnjačkom okruženju, prihvaćanja različitosti, razvijanja tolerancije i empatije prema drugima. Kao rezultat spomenutih radionica nastali su likovni radovi koji su objedinjeni u jedinstvenu izložbu postavljenu u Galeriji Leptir OŠ Braće Seljan.