e-Usluge

Projekt rekonstrukcije vrtića Grabrik spreman, čeka se građevinska dozvola

Glavni projekt za rekonstrukciju Dječjeg vrtića Grabrik bit će dovršen do 14. svibnja. Nakon toga slijedi ishođenje građevinske dozvole. Javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću održano je putem web savjetovanja u razdoblju od 21. ožujka i trajalo je do 21. travnja 2018. godine. Grad Karlovac nije zaprimio ni jedan prijedlog niti primjedbu na objavljeno idejno rješenje. Rekonstrukcijom vrtića Grabrik osigurat će se smještaj za 11 odgojno obrazovnih skupina (6 vrtićkih + 5 jasličkih) – ukupno 200 djece, gospodarski blok s centralnom kuhinjom za pripremu 500 obroka dnevno, garažu za dva dostavna vozila, administrativne prostore i dvoranu te ostale potrebne prostore sukladno Pedagoškom standardu i projektnom zadatku investitora. Građevina će se priključiti preko postojećih priključaka na gradsku vodovodnu, kanalizacijsku i elektro mrežu. Grijanje će biti centralno, preko toplinske stanice s priključkom na Gradsku toplanu. Hlađenje je predviđeno preko rashladnika smještenog u gospodarskom dvorištu. Na dio krova postavit će se solarni kolektori za pripremu tople vode. Predviđena je i izvedba instalacije hidrantske mreže, vatrodojave i spremnika UNP plina za potrebe kuhinje.
građevinska bruto površina (GBP)
• zatvoreni prostori….2 758.2 m2
• natkriveni prostori … 209.75 m2
• GBP ukupno….2 967.95 m2
U gradu Karlovcu djeluju dvije predškolske ustanove Dječji vrtić „Karlovac“ i Dječji vrtić „Četiri rijeke“ koji svoje programe provode u osam objekata na području grada. U redovne programe upisano je nešto više od 1200 djece u 51 odgojnoj skupini, u kraće programe ukupno je upisano 76 djece, dok je u predškolu koja je obavezna upisano 280 djece. Javni Poziv za upise u vrtiće Grada Karlovca za 2018./2019. pedagošku godinu bit će objavljen početkom svibnja i trajat će 30 dana (bit će objavljen na oglasnim pločama i web stranicama Grada Karlovca i dječjih vrtića „Karlovac“ i „Četiri rijeke“). Gradu Karlovcu cilj je briga za djecu, osiguravanje uvjeta za optimalan djetetov razvoj, te pružanje pomoći roditeljima u brizi za sigurnost i odgoj djeteta. Stoga je prioritetna zadaća upravo rješavanje problema stanja vrtićkih objekata i nedostatka smještajnih kapaciteta.
Od 2007. godine za izgradnju i rekonstrukciju vrtića Grad je uložio 60 milijuna kuna.
Do sada su izgrađeni odnosno rekonstruirani objekti na Turnju, Švarči, Gazi i na Rakovcu. Uz sve vrtiće također su uređena parkirališta i prilazne prometnice. Izgradnjom vrtića Rakovac povećan kapacitet za dvije nove grupe. Daljnja ulaganja – osim izrade dokumentacije za izgradnju vrtića Grabrik, radi se na izradi dokumentacije za rekonstrukciju vrtića Banija, energetsku obnovu vrtića Dubovac i ostali manji zahvati na objektima. Svi navedeni zahvati uključuju i unutarnje uređenje u cilju poboljšanja standarda i životnih uvjeta korisnika vrtića. Kvalitetu predškolskog odgoja čine programi. Uz redovni 10 satni program, djeca se mogu uključiti u kraće programe potaknute interesima roditelja, kao što su sportski, engleski, integrirani glazbeni i Montessori program. Od 2014. godine predškola je postala obvezna, pa je Grad organizirao rad i za djecu koja nisu obuhvaćena 10 satnim vrtićkim programom. Kao vrijednost predškolskih ustanova posebno treba istaknuti integraciju djece s teškoćama u redovne skupine i programe. Djeca s teškoćama u razvoju su uz asistente integrirana u vrtićke grupe, za što su osigurana financijska sredstva. Grad Karlovac se javio na dva javna poziva Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku vezano uz unaprjeđenje usluga za djecu, te za poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima. Sve navedeno govori u prilog činjenici da Grad Karlovac kontinuirano vodi brigu o razvoju i unaprjeđenju sustava predškolskog odgoja i obrazovanja na svom području. Ulaganja u objekte i unaprjeđenje programa predškolskog odgoja i obrazovanja konkretne su mjere demografske politike koju Grad provodi, a s ciljem otvaranja novih mogućnosti sukladno potrebama suvremene obitelji i na zadovoljstvo djece i njihovih roditelja.