e-Usluge

Virtualna šetnja kroz prošlost

DRŽAVNI ARHIV U KARLOVCU POZIVA VAS NA VIRTUALNU ŠETNJU U NEDAVNU PROŠLOST

 

OD UTORKA 9. LIPNJA 2020. OBILJEŽAVA MEĐUNARODNI DAN ARHIVA
INTERNATIONAL ARCHIVES DAY

 
Povodom tog značajnog dana na svojim mrežnim stranicama www.da-ka.hr Državni arhiv u Karlovcu prezentira sljedeći program:
"Nit od sto godina“ – film o stoljeću poslovanja „Pamučne“ Duga Resa Asocijacija: Propast tvornice – KATASTROFA!
Prezentacija i projekcija filma i fotografija
Sadržaj: Ovom prigodom povodom obilježavanja MDA predstavljamo film „Nit od sto godina“,  koji priča priču riječju i slikom o stoljetnom uspješnom poslovanju i razvoju tvornice „Pamučna industrija Duga Resa“. Film je profesionalno rađen u studiju Jadran filma, vrlo je lijep, dirljiv je  i mnoge će dirnuti do suza.
U ovoj godini katastrofa i obilježavanja katastrofa, asocijacija na propast Pamučne industrije Duga Resa kao KATASTROFU vrlo je aktualna. To je bila uspješna tvornicama koja je  osnovana za vrijeme Austro-Ugarske, preživjela sve ratove, ali nije pretvorbu i privatizaciju u našoj Hrvatskoj. Tvornica je zapošljavala preko 4000 radnika, bila je izvor egzistencije generacija na širem dugoreškom području, imala tržište, proizvodila je vrlo kvalitetne i ekološki prihvatljive tkanine i konfekciju i u dobroj mjeri izgradila grad Dugu Resu.
Ostavština tvornice kroz pisanu riječ, slikovni materijal i jedan film vrlo je vrijedna, pohranjena je i arhivistički obrađena u Državnom arhivu u Karlovcu.
Autorica prezentacije: Marica Basar
Stradanje zgrade Državnog arhiva u Karlovcu – prezentacija stradanja i predavanje
Sadržaj:  Pitanje prirodnih katastrofa najneposrednije zadire u životne interese, materijalni položaj  pojedinca, zajednice i društva u cjelini. Glavna krajiška tvrđava Karlovac je močvarni poluotok u nizinskom, podvodnom i vodoplavnom prostoru, nastala u svrhu zaštite granice.
Zgrada Državnog arhiva u Karlovcu imala je ključnu ulogu u očuvanju kulturne baštine grada Karlovca u razdoblju 1991.-1995. godine. Kada je 1991. godine započeo Domovinski rat, grad Karlovac svakodnevno je granatiran. Zbog činjenice da je jedina od kulturnih ustanova imala atomsko sklonište u svom podrumu, Arhiv je postao trezor za kulturno blago grada Karlovca. Namjera ove prezentacije je prikazati svijetli primjer djelatnika Arhiva, koji su svojim nesebičnim zalaganjem i u teškim uvjetima radili na zaštiti gradiva i zgrade.
Autorica: Marija Jagunić
DOBRO DOŠLI NA MREŽNE STRANICE DRŽAVNOG ARHIVA U KARLOVCU !