e-Usluge

Karlovac je pokazao veliko srce

Karlovac je posljednja tri dana pokazao svoje veliko srce i hvala svima koji su se organizirali ili pojedinačno pomoć već dostavili u Petrinju i Glinu odnosno Crvenom križu, izjavio je danas karlovački gradonačelnik Damir Mandić predajući pakete pomoći koje su sakupili svi zajedno zaposlenici gradske uprave stradalom stanovništvu Sisačko moslavačke županije. Osim paketa pomoći Grad je Crvenom križu iz proračunske pričuve danas uplatio i 100 tisuća kuna.
– Već smo u ponedjeljak, nakon prvog potresa, županu Sisačko moslavačke županije stavili na raspolaganja naša financijska sredstva i logističku podršku. U međuvremenu se u utorak dogodio veliki katastrofalni potres koji je pričinio štetu i kod nas u županiji, posebno u gradu Karlovcu. U dogovoru sa Stožerom civilne zaštite Karlovačke županije, odnosno prema uputama Vlade RH, odlučili smo da ćemo koordinirati pružanje pomoći, rekao je gradonačelnik Mandić. 
Nakon potresa u utorak sve gradske službe su reagirale vrlo brzo kao i operativne snage Civilne zaštite, a dio interventnih službi krenuli su u Petrinju, Glinu i Sisak.
– Nama u Karlovcu naši DVD-ovi su odradili vrhunski posao u zadnja dva dana. Ovim putem ispričavam se našim sugrađanima gdje pomoć nije stigla onom brzinom koju su očekivali, ali s obzirom da je ovo jedna zaista specifična situacija, mislim da možemo svi biti zadovoljni reakcijom operativnih snaga Stožera civilne zaštite, dodao je gradonačelnik.
Prema najnovijim podacima u gradu Karlovcu su prijavljene štete na 46 privatnih i 16 objekata javne namjene. Grad je jučer i danas sa statičarima DAGG-a organizirao obilazak javnih objekata, prije svega vrtića i škola, kako bi se sagledalo u kakvom su stanju te ustanove te može li se u njima raditi. Za sada je stanje dobro, oštećenja ima, ali nisu takva da bi zgrade bile van funkcije. Gradonačelnik je izvijestio da je iz jednog gradskog stana preseljena jedna obitelj te da joj je pronađen prikladan stan. 
– Pred nama je doček Nove godine, moramo ostati pribrani, mirni i solidarni. Pozivam sve naše sugrađane da imaju na umu da će ova nevolja ostaviti dugotrajne posljedice i naša pomoć će trebati biti dugotrajna. I ovom prilikom pozivam sve da u koordinaciji s Crvenim križem grada Karlovca i narednih dana i tjedana, pa moram to reći i mjeseci koordiniraju svoju pomoć i budu na raspolaganju, poručio je gradonačelnik Damir Mandić.
Na predaji pomoći koja se prikuplja i danas do 17 sati u Osnovnoj školi Grabrik bila je i ravnateljica karlovačkog Crvenog križa Branka Hastor. Kazala je da će i sutra biti organizirano telefonsko dežurstvo za preuzimanje pomoći, a u subotu i nedjelju pomoć će se preuzimati do 13 sati. Najavila je mogućnost odvoženja prikupljene pomoći u Glinu što bi trebalo biti organizirano do ponedjeljka.
– U koordinaciji s ostalim Crvenim  križevima iz naše županije, svi bi zajedno krenuli sa svojim donacijama i svojim vozilima. To će biti čim stupimo u kontakt s ravnateljicom glinskog Crvenog križa. Pokušavamo koordinirati zaista stvarno stanje i potrebe na terenu i čekamo trenutak kada s time idemo van, a to će sigurno do ponedjeljka biti. Radit ćemo obiteljske pakete po kućama, a bazirat ćemo se na područje Gline. Bitno je da je sve koordinirano, da se zna tko što radi, tko gdje dostavlja pomoć kako se ne bi dogodilo da neki ljudi ne dobiju ništa. Inače, u svim društvima Crvenog križa u županiji prikupljeno je preko 10 tona hrane, od čega je polovica  u Karlovcu, a već sutra na ugroženo područje otići će i tim za psihosocijalnu podršku Crvenog križa, zaključila je Branka Hastor, ispred karlovačkog Crvenog križa.