e-Usluge

Javno savjetovanje o novoj odluci o prednosti upisa u karlovačke vrtiće do 17. travnja, upisi u svibnju

Nova Odluka o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u dječje vrtiće donosi niz izmjena, na javnom savjetovanju je do 17. travnja i po njoj će se obavljati upisi u vrtiće u svibnju. Odluka je usklađena s novim odredbama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju.
– Prednost pri upisu u dječji vrtić ostvaruje dijete koje ima prebivalište ili boravište na području grada Karlovca; u dosadašnjoj odluci je bilo samo prebivalište. Prednost ostvaruje i dijete koje je smješteno u udomiteljsku obitelj s prebivalištem ili boravištem na području Karlovca ili u ustanovu socijalne skrbi, a odlukom su obuhvaćena i djeca stranaca s odobrenim stalnim boravkom na području grada Karlovca i djeca koja imaju priznati status sukladno propisima o međunarodnoj i privremenoj zaštiti. Novo je da prednost pri upisu u vrtić za iduću pedagošku godinu ostvaruju djeca koja do 1. travnja tekuće godine navrše četiri godine života, najavila je na današnjoj konferenciji za novinare Draženka Sila – Ljubenko, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Predstavljajući novu Odluku, napomenula je da su njome utvrđeni kriteriji te bodovi, primjerice najveći je broj za dijete s prebivalištem ili boravištem u Karlovcu, bodove nosi i ako su oba roditeljeva djeteta zaposlena zaposleni, djeca s teškoćama u razvoju, djeca samohranih roditelja ili jednorodnih obitelji, djeca smještena u udomiteljske obitelji, djeca čiji su roditelji invalidi Domovinskog rata, djeca osoba s invaliditetom, kao i djeca iz obitelji s troje i više djece, čiji roditelji imaju doplatak za djecu ili su korisnici zajamčene minimalne naknade.

Nakon javnog savjetovanja, prijedlog odluke, sukladan prijedlozima roditelja i ostalih sudionika javnog savjetovanja, naći će se pred gradskim vijećnicima.
– Pozivamo roditelje i sve zainteresirane da svojim primjedbama, komentarima, prijedlozima pridonesu da odluku koja je sada na savjetovanju  napravimo čim boljom, u interesu djece, pozvala je  pročelnica Sila – Ljubenko.

A temeljem te odluke, po riječima Danke Pavletić, ravnateljice Dječjeg vrtića Karlovac,  upravna vijeća obaju gradskih vrtića,  donijet će pravilnik o upisu u kojeme će biti sve vezano za postupak i kriterije.
– Također, i vezano za raspored djece po našim vrtićkim objektima. Dječji vrtić zadržava pravo razmještaja djece po objektima i programima te, naravno, prema raspoloživim kapacitetima pojedinog objekta. Pravilnikom će biti utvrđeni i kriteriji i prednosti kod određivanja razmještaja, što ranijih godina nije bilo: ostvareni broj bodova, kronološka dob djeteta, specifične obiteljske situacije npr. djeca čiji brat ili sestra već pohađaju vrtić, mjesto zaposlenja roditelja i slično, navela je ravnateljica Pavletić.

Anita Štefanac, ravnateljica Dječjeg vrtića Četiri rijeke, najavila je da će prijave za upise u dječje vrtiće biti od 11. do 19. svibnja. Kao i lani, bit će putem nacionalnog portala e-Upisi, odnosno, e-Građani.
–  Molimo roditelje da u sustavu e-Građani provjere podatke koje sustav sadrži o njima i djeci. Ukoliko postoje podaci koji su netočni, potrebno ih je izmijeniti kroz matične knjige dostupne na portalu e-Građani. Prije samog početka prijava, dječji vrtići i Grad Karlovac će dati detaljne upute koje će se moći pronaći na web stranicama, rekla je ravnateljica Štefanac.