e-Usluge

Quattro River Rally ovaj vikend u Karlovcu – Stiže 65 posada iz 14 zemalja

Svega nekoliko dana dijeli nas od početka 2. Quattro River Rallya pa je danas u sjedištu Karlovačke županije održana završna konferencija za medije. Ova je utrka već lani pokazala fantastičan potencijal, a gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji osigurala status najbolje lokacije za organizaciju izvrsno posjećenih ozbiljnih sportskih natjecanja. QRR je na neki način savršena uvertira u Svjetsko WRC prvenstvo Croatia rally koje se na istoj lokaciji održava tri tjedna kasnije. Prigoda za vozače, ali i publiku da u kratko vrijeme više puta dožive na djelu nastupe vrhunskih posada u top rally automobilima. To je ujedno i razlog zašto rally sezona u Hrvatskoj započinje utrkom na koju se prijavilo 65 posada iz 14 zemalja što su zaista impresivne brojke.

– Zaista smo zadovoljni brojem prijava. Na listi su i neka vrlo poznata imena, primjerice Gryazin koji u Karlovac stiže odmah nakon WRC utrke u Mexicu. Već lani smo uvidjeli veliki potencijal ove utrke, potrudili smo se da ove godine bude još više uzbuđenja za posade, ali i za publiku pa vjerujemo da će i posjećenost po brzinskim ispitima te u parku vozača na prostoru ŠRC Korane kao i na svečanostima starta i cilja u Ulici Stjepana Radića biti odlična. Nadamo se da će i vrijeme poslužiti. Organizacijske napore olakšala je velika podrška od strane Karlovačke županije, grada Karlovca, gradova Duga Resa, Ozalj i Slunj te općina Barilović, Netretić i Generalski stol. Veliko hvala svim uključenim službama kao i sponzorima te medijskim pokroviteljima, izjavio je Vladimir Golub, predsjednik AK Delta.

Suorganizatori natjecanja su Karlovačka županija te grad Karlovac.
– Karlovac je danas jedno veliko gradilište pa smo morali surađivati s organizatorom kako bi se pronašla idealna ruta za brzinski ispit Korana, ali uspjeli smo pa se nadamo da privremena prometna ograničenja neće biti problem za građane. Kada se za dvije godine završe radovi grad će zablistati novim sjajem. Zato su nam važni svi sadržaji koji svojom ponudom mogu dodatno obogatiti sve ono što već sada s ponosom nudimo našim gostima. Ovakvi događaji učvršćuju naš položaj na turističkoj karti Europe i čine Karlovac poznatijim i prepoznatijim. Svim natjecateljima želim uzbudljivu i sigurnu utrku. Sretno svima!, rekla je Daniela Peris, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Grada Karlovca.

Središte zbivanja 2.QRR-a je u Karlovcu gdje natjecanje starta i završava u samom centru, u Ulici Stjepana Radića, park vozača smješten je na prostoru ŠRC Korana gdje će na kraju drugog dana,1. travnja, u večernjim satima biti besplatan koncert Sandija Cenova za sudionike i publiku QRR-a, a do vozača i automobila publika će moći doći i kod pregrupiranja u Dugoj Resi i Ozlju. Već sada je veliki interes za smještajnim kapacitetima, a tako bi trebalo biti i do kraja travnja.
– Par dana uoči relija, nervoza raste, ali svi se veselimo. Nama ovakve manifestacije znače mnogo u promociji sporta i turističkoj djelatnosti jer nam produžuju sezonu i omogućuju duži boravak turista na našem području. Brojke već sada pokazuju da će se nadmašiti posjećenost od prošle godine. Moram istaknuti i zahvaliti svim našim žurnim službama i volonterima bez čije pomoći ove manifestacije ne bi bile ostvarive. Pozivamo sve ugostitelje i obrtnike da se jave kako bi tijekom održavanja ove manifestacije ponudili svoje proizvode. Svim sudionicima želim puno sreće i veselim se brojnim atraktivnih fotografijama iz Karlovačke županije koje će proći u svijet, istaknula je županica Martina Furdek Hajdin.

Iznimno atraktivni brzinski ispiti nazvani po imenima četiri rijeke s karlovačkog područja nisu dugi, ali su tehnički dosta zahtjevni. U najvećem se dijelu odvijaju na području Karlovačke županije odnosno gradova Karlovac, Duga Resa, Slunj i Ozalj te općina Netretić, Barilović i Generalski Stol, a po prvi puta natjecanje se produžuje i do grada Slunja gdje će se voziti potpuno novi brzinski ispit Rastoke. Sveukupno je 12 brzinskih ispita, odnosno 5 različitih. U subotu prijepodne se na području Novigrada vozi službeni trening tzv. Shakedown, a od 16 sati dva brzinska ispita. Prvi se zove Korana i vozi se po ruti kroz grad Karlovac dok brzinski ispit Rastoke vozače vodi do Slunja. U nedjelju se voze brzinski ispiti Kupa, Dobra i Mrežnica, identični onima s WRC-a. Novi član AK Delta, dvanaesterostruki prvak Hrvatske Juraj Šebalj koji će uz Marijana Stublića voziti Toyotu Yaris GR ovu je utrku ocijenio zanimljivom i vozački izazovnom, drago mu je da je i konkurencija jaka, a nada se boljem rezultatu. Mlada posada Jan Pokos/Vili Ošlaj u Peugeotu 208 Rally 4 lani nije imala sreće, njihovo izlijetanje zabilježeno kamerom je postalo viralni hit. Srećom sve je prošlo bez posljedica, a Pokos je zimsku pauzu iskoristio za još više usavršavanja kako vozačkog tako i kondicijskog. Quattro River Rally i WRC Croatia Open bili su mu poticaj da iz kartinga pređe u rally automobil i usmjeri karijeru u novom pravcu.

Karlovčanin Željko Magličić ističe da je zaista sretan što se u njegovom kraju voze dvije ovako jake utrke te što je u konkurenciji čak pet posada iz Karlovca. Iskusni Nenad Lončarić svojom sad već prilično vremešnom Subaru Imprezom ne može biti rezultatski konkurentan vrhu generalnog poretka u novijim i modernijim vozilima, ali može uveseljavati publiku i biti konkurentan u svojoj klasi. Upravo brojnu navijački raspoloženu publiku uz brzinske ispite Quattro River rallya izdvaja kao glavni poticaj. Na njegovom suvozačkom sjedalu ponovno će biti Tajana Vojvodić Pinky, a u iskusnu suvozačicu Lanu Sutlović pouzdaje se i mladi Damjan Belić. Sveukupno u natjecateljskom dijelu je čak 18 žena. Natjecanje je međunarodno upisano u kalendar Svjetske automobilističke federacije FIA, a boduje se za Alpe Adria Rally Cup, Međunarodno regionalno prvenstvo Hrvatske te za Prvenstvo Hrvatske. Lista prijava, program natjecanja kao i sve aktualne informacije mogu se pronaći na web stranici www.akdelta.hr te na facebook profilu Quattro River Rally.