e-Usluge

Na krovove karlovačkih vrtića i škola, te Hostela u Selcu stižu solarni paneli – Od jeseni će proizvoditi struju za svoje potrebe; Grad „zelene“ projekte nastavlja

Na krovove 14 dječjih vrtića i škola, te Hostela Karlovac u Selcu počelo je postavljanje fotonaponskih elektrana kojima će od jeseni proizvoditi električnu energiju za svoje potrebe.
Radovi su počeli ili će početi u drugoj polovici ovog mjeseca i biti završeni najkasnije do kraja rujna.

Dio je to projekta SolariKA, odnosno, Solarizacija ustanova Grada Karlovca, koja obuhvaća postavljanje fotonaponske elektrana na krovove dječjih vrtića Dubovac, Mahično, Turanj, Švarča, Gaza, Grabrik i Rakovac, te osnovnih škola Grabrik, Mahično, Švarča, Rečica, Dubovac i Turanj, kao i Hostela Karlovac u Selcu.
– Projekt je financiran je iz fonda država Island, Lihtenštajn i Norveške. To je financijski mehanizam europskog gospodarskog prostora, iz financijske perspektive 2014.-2021. uz izdašno sufinanciranje Republike Hrvatske, to je program energije i klimatske promjene. Nositelj projekta je Grad Karlovac, a partner Energy Farm International Foundation. Ukupna vrijednost ovog projekta je 447.438 eura, bespovratnih sredstava je 85 posto, odnosno, 380.322 eura, a Grad Karlovac izdvaja gotovo 67.000 eura. Projekt je započeo 24. svibnja prošle godine i traje 18 mjeseci, do 24. studenog ove godine, kazala je Marijana Tomičić, pročelnica Upravnog odjela za razvoj grada i EU fondove, na današnjoj konferenciji za novinare.

Precizirala je da će biti napravljene sunčane elektrane ukupne snage 0,45 megawata, kojima će ustanove i Hostel proizvoditi električnu energiju za svoje potrebe. Realizacijom ovog projekta ostvarit će se povećanje korištenja obnovljivih izvora, tj. zelene energije za 456,35 MWh uz smanjenje emisije CO2 od 72,38 tona godišnje.

Gradonačelnik Damir Mandić podsjetio je da je Grad Karlovac od 2018. godine energetski obnovio gotovo sve svoje javne zgrade. Tako su sve škole i svi vrtići energetski obnovljeni, a postavljanje solarnih panela je korak dalje koji će ih učiniti energetski održivim kada je riječ o električnoj energiji. Osim toga, novac koji uštede na izdacima za električnu energiju, škole i vrtići će moći usmjeriti u neke druge programe.
– Ovo je vrlo važan projekt za gradsku upravu. Činjenica je da većina sredstava dolazi iz EU fondova i najveći dio je europski novac, ali i naš udio sufinanciranja je značajan. Svi projekti koje provodi Grad Karlovac od 2018., kad smo donijeli Strategiju pametnog grada,koja u sebi uključuje i ova zelena rješenja, i u samom projektnom zadatku moraju imati održive zelene tehnologije koje smanjuju potrošnju i cijenu energije. Vjerujem da ćemo vrlo brzo prezentirati i projekt vrtića u Luščiću koji po Urbanističkom planu uređenja mora biti „zelen“, odnosno, samoodrživ. Činjenica je da nam to iziskuje prilično dodatnih sredstava, ali i ovaj dio sufinanciranja koji dolazi iz europskog novca ide u prilog tome i za takve će se projekte uvijek naći novca, poručio je gradonačelnik Mandić.