e-Usluge

Prvi Dani obrtništva u svibnju u Karlovcu – Više od 90 izlagača izlažu i prodaju ono što rade, a učenicima predstavljaju prednosti ovih zanimanja

„Dani obrtništva u gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji“ i to prvi, bit će od 19. do 21. svibnja u Karlovcu i okupiti više od 90 izlagača, čak i iz inozemstva.

U Školskoj sportskoj dvorani Mladost na Rakovcu organiziraju ih Udruženje obrtnika grada Karlovca i Obrtnička komora Karlovačke županije, uz podršku Hrvatske obrtničke komore, Grada Karlovca i Karlovačke županije. Bit će to prva obrtnička manifestacija ovakve vrste, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.
– Manifestacija će biti organizirana na 1.100 kvadrata, prisustvovat će oko 90 izlagača i bit će to respektabilan sajam. Cilj nam je kroz ove Dane obrtništva približiti se osnovnim i srednjim školama; učenici sedmih i osmih razreda posjetit će sajam, te prvi i drugi razredi strukovnih škola. Minimalno oko 2.00 djece bi trebalo proći kroz sajam i vidjeti iz prve ruke što rade obrtnici; da se što više djece uključi u obrtništvo i upiše deficitarna zanimanja, kazao je Stipo Adžaga, predsjednik Udruženja obrtnika.

Građani će moći kupiti proizvode ili ugovoriti poslove s obrtnicima, svi izlagači imat će besplatne štandove, bit će OPG-ova, sudionika koji nisu obrtnici.
– Nadamo se da će se obrtnici odazvati, a već imamo i upita iz drugih županija, posjetit će nas i gosti iz Slovenije, vjerojatno će doći i iz Unsko-sanskog kantona pa možemo reći da će sajam imati međunarodni karakter, najavio je Mladen Puškarić, predsjednik Obrtničke komore Karlovačke županije.

Gradonačelnik Damir Mandić vjeruje da će Dani obrtništva postati tradicionalna manifestacija koja će pokazati ponajprije što rade i za što su sve sposobni obrtnici u Karlovcu, ali i popularizirati obrtništvo o čijoj važnosti ne treba puno govoriti. Pokazuje to i traženost obrtničkih zanimanja, u građevini ponajprije.
– Otvorena srca i otvorenih ruku prihvatili smo ideju da pokušamo na malo specifičniji, ali i organizacijski teži način naglasiti važnost obrtnika i obrtništva u Karlovcu. Grad je kroz proračun podržao ovu manifestaciju, ne samo kroz potpore. Naime, obrtnici imaju određena davanja prema Gradu i mi im pokušavamo taj dio na neki način vratiti. Okvirni iznos od 40.000 eura će biti namijenjen za organizaciju ovog sajma. Čini mi se da je ovo jedan od boljih načina kako popularizirati obrtništvo, a najveći uspjeh će biti, nadam se, što će upravo taj posjet učenika osnovnih i srednjih škola i njima otkriti ne samo tajne obrtništva, nego  i otvoriti neke nove puteve, planove u životu. Pozivam i roditelje učenika osmih i sedmih razreda, te srednjoškolaca da dođu na sajam, vide što se i kako radi. Vjerujem da će im to biti malo više informacija kako bi s djecom, osnovnoškolcima pogotovo, dnas-sutra mogli donijeti odluku o izboru budućeg zanimanja i zvanja, poručio je gradonačelnik Mandić.

I zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar pozvala je roditelje da uz djecu posjete Dane obrtništva, te naglasila da će na njima biti i upoznavanje sa srednjim školama. Pri tom će škole pokazati praktične vježbe vodoinstalatera, CNC operatera, montera suhe gradnje itd.