e-Usluge

Karlovački dvorac 5. svibnja postaje mjesto zabave i kulture: Noć tvrđava na Starom gradu Dubovcu donosi radionice i pričaonice za djecu, predstave, koncerte, izložbe

Noć tvrđava, kulturno-turistička manifestacija koja se jednom godišnje održava na utvrđenim spomenicima kulturne baštine u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, zemljama obuhvaćenim programom Interrega IPA CBC HR-BA-ME, na Stari grad Dubovac 5. svibnja donosi iznimno bogat program: radionice i pričaonice za djecu, predstave, koncerte, izložbe.

Najavljeno je to na današnjem predstavljanju programa koji, u stvari, kreće, iz Radićeve ulice, u 16.30 sati, vođenom tematskom turom Udruge turističkih vodiča Karlovačke županije „Bastion“ pod nazivom „Od utvrde do utvrde“ koja će predstaviti i tematski povezati karlovačku Zvijezdu i Stari grad Dubovac s naglaskom na njihovu povijesnu obrambenu funkciju.

Cilj Noći tvrđava, po riječima Marine Grčić, više savjetnice za EU fondove u Upravnom odjelu za razvoj grada i EU fondove, jest prezentirati tvrđave koje su nas kroz stoljeća štitile i čuvale kao europsku kulturnu baštinu, pozornicu otvorenu kulturnim i zabavnim događanjima.

A njih će i ovaj put, u 2. Noći tvrđava, biti pregršt u Starom gradu Dubovcu, koji će svoje goste dočekati prigodno osvijetljen.
– Od 18 sati besplatan je ulaz u Branič kulu i vidikovac, a posjetitelji će moći razgledati viteške oklope,  susresti se s kostimiranim srednjovjekovnim stanovnicima Staroga grada Dubovca,  te razgledati izložbu „1903. u Hrvatskoj“. Najmlađe očekuju dvije edukativne dječje radionice: u 18.30 sati „COOLturni Dubovac grad“ koje provodi Društvo naša djeca Karlovac, a u sklopu koje će djeca izrađivati srednjovjekovne štitove, krune i nakit, u 19.30 sati počinje pričaonica i kreativna radionica „Prehlađeni zmaj“ Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“, a potom tri izvedbe „Ana Katarina“, u 19, 20 i 22 sata,  glumice Ane Vilenica, a u 20.30 sati koncert klasične glazbe „Rane skladbe renesanse i baroka“ profesora i učenika Glazbene škole Karlovac, najavila je Daniela Peris, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam.

Noć tvrđava, nastala iz Interreg projekta, na povijesnom karlovačkom dvorcu pokazat će još jednom da je Stari grad Dubovac iznimno vrijedna kulturna baština i turistička atrakcija.
– Tu dolazimo do elementa na koji nećemo dugo čekati: za koju godinu ćemo imati u Karlovcu točke,  turističke atrakcije koje će biti jedinstvene ne samo u Hrvatskoj, nego i šire. Uz Stari grad Dubovac, Aquatiku i Muzej Domovinskog rata, uskoro dolazi Tesla centar, dolazi Edison, vjerujem da će i Hrvatski dom biti ono što je nekada bio, ako ne i bolje, a o Zvijezdi da i ne pričam. Definitivno ćemo imati priliku pričati povijest našeg grada, ali i gledati u budućnost iz te povijesti i biti na to ponosni, rekao je gradonačelnik Damir Mandić i zahvalio svima iz ustanova i udruga uključenih u projekt Noći tvrđava jer dokazuju da suradnja postiže puno širi učinak i tako na višu razinu diže vidljivost Karlovca.