e-Usluge

Plan preobrazbe bivše vojarne Luščić doveo stručne službe Grada Karlovca u najužu konkurenciju za godišnju nagradu Hrvatske komore arhitekata i donio im sjajno 2. mjesto

– Iako grad Karlovac nije dobio godišnju nagradu Hrvatske komore arhitekata, velikim uspjehom smatramo već samu nominaciju među najbolje procese i dokumente koji se bave planiranjem prostora, kazala je Vesna Ribar, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje i poslove provedbe dokumenata, nakon sudjelovanja na Danima arhitekata, održanim u Zadru, u organizaciji Hrvatske komore arhitekata i Udruženja hrvatskih arhitekata.

Bila je tamo u izaslanstvu Grada Karlovca na dodjeli godišnjih nagrada Hrvatske komore arhitekata koje se sjanim povodom uputilo u Donatov grad: Grad Karlovac je, od 29 nominiranih, ušao u krug samo dva kandidata za medalju za Planiranja prostora! I to za Provedbu planerskog dijela procesa urbane preobrazbe područja Luščić u Karlovcu! Medalju je na kraju dobio protukandidat Ask atelier d.o.o. i Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković, Split za Elaborat integralne zaštite i revitalizacije povijesnih naselja u krajolicima otoka Korčule i Mljeta, a Karlovac zauzeo visoko drugo mjesto.
– Smatramo kako je provedba planerskog dijela procesa urbane preobrazbe područja Luščić u Karlovcu rijedak i vrijedan primjer suradnje ili popularno rečeno participacije svih važnih sudionika u procesu prostornog planiranja uz maksimalnu transparentnost cijelog procesa usprkos kontroverzama koje ga prate. Proces planiranja prenamjene napuštene vojarne na centralnoj poziciji započeo je urbanističkom varijantom natječaja Europan. Prvonagrađeno rješenje je poslužilo kao podloga za detaljnije programiranje prostora i definiranje Odluke o izradi urbanističkog plana uređenja, koji je nakon uspješno provedene procedure i usvojen. Cijeli proces obilježila je uska suradnja Odsjeka za prostorno planiranje Grada Karlovca kao i cijelog Upravnog odjela, autora prvonagrađenog rješenja, izrađivača Urbanističkog plana uređenja i savjetodavnog tijela koje je pratilo pripremu, izradu i usvajanje plana, naveo je, između ostalog, Ocjenjivački sud u obrazloženju zašto je nominirao Karlovac, odnosno,  iz Grada Irenu Kajfeš-Pavlović, dipl. ing. arh., voditeljicu Odsjeka za prostorno uređenje, Gordanu Koprivnjak, dipl. ing. arh., savjetnicu za prostorno planiranje, Vesnu Ribar, dipl. ing. građ., pročelnicu Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša u periodu od 2017. godine do 2019. godine i Upravnog odjela za prostorno uređenje i provedbu dokumenata prostornog uređenja od prosinca 2021. godine, dr. sc. Anu Hranilović Trubić, dipl. ing. građ., pročelnicu Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša u periodu od 2019. godine do prosinca 2021. godine.

Godišnje nagrade Hrvatska komore arhitekata dodjeljuje u tri kategorije: za doprinos kulturi građenja, za inovacije i održivost u arhitekturi, te za planiranje prostora, u kojoj je bio Karlovac s planom za Luščić.

Na Danima arhitekata Karlovac su predstavljali gradonačelnik Damir Mandić, pročelnice Vesna Ribar i Ana Hranilović Trubić, voditeljica Odsjeka za prostorno uređenje Irena Kajfeš Pavlović i savjetnica za prostorno planiranje Gordana Koprivnjak. Program je obuhvaćao prezentaciju nominiranih radova, plenarna predavanja i okrugle stolove te stručne obilaske Zadra i okolice.