e-Usluge

Hrvatske vode očekuju vodostaj iznad 800 centimetara, Karlovac će od poplava braniti i vojska, kritične lokacije štite dodatni nasipi

Hrvatska vojska, u suradnji s Hrvatskim vodama, danas će krenuti s punjenjem vreća i staviti 150 vojnika na raspolaganje za pomoć u obrani Karlovca od poplava, dogovoreno je na sastanku ministara Maria Banožića, Tome Medveda i Davora Božinovića, te generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đuroković sa čelnicima Karlovačke županije i Grada Karlovca i predstavnicima interventnih službi danas u Karlovcu.  

– Uz 300 pripadnika Hrvatske vojske koji su angažirani na području Sisačko-moslavačke županije, temeljem zaključaka sa sastanka sa Stožerom civilne zaštite Karlovačke županije, stavit ćemo na raspolaganje dodatnih 150 vojnika, od čega će njih 50 u roku sat vremena početi puniti vreće i raditi pripremu s ostalim sastavnicama koje su uključene u obranu od poplava u Karlovačkoj županiji, rekao je ministar Mario Banožić na konferenciji za novinare.

Hrvatske vode, obzirom na nove očekivane oborine, očekuju dodatni porast vodostaja Kupe u Karlovcu, viši od 800 centimetara, a vrhunac vodenog vala u  noći na četvrtak.
–  Sve to ne znači da prijeti katastrofa,  ali pokušavamo svi biti dovoljno ozbiljni da preveniramo i neke situacije koje  obzirom na prognoze mogu pojedine dijelove grada ugroziti. Puno mogu pomoći sami građani, stručne službe, ako se to dogodi, možemo štetu umanjiti. Štete nisu izvjesne, ali možemo svi dati doprinos da eventualne štete, u slučaju i visokih vodostaja, budu što manje, izjavio je Zoran Đuroković.

Županica Martina Furdek Hajdin rekla je da se pripremamo za najcrnji scenarij, najavila novi sastanak Stožera Civilne zaštite sutra ujutro, ali, osim angažmana civilnih snaga i vojske, apelirala i na građane koji žive na područjima ugroženim poplavama da imovinu  koju imaju u podrumskim i prizemnim etažama podignu, te zatraže vreće s pijeskom na kućni prag ako će biti potrebno.

– S razine Grada smo, imajući u vidu da prognoze variraju iz dana u dan, zaključili da idemo i korak naprijed i predložili ispred Stožera Civilne zaštite Grada Karlovca da se pojedine lokacije, prije svega na Korani, zaštite dodatnim nasipima. Dobili smo podršku, najviše će nam pomoći Hrvatska vojska, a na raspolaganju su operativne snage Grada i Županije. To je ono što možemo učiniti i biti spremni, da ne bude iznenađenja. Stanovnicima koji žive uz Kupu poručujem da ćemo nastaviti podjelu vreća, što radimo već dva dana, tamo su JVP i DVD-i, HGSS je na raspolaganju i nastojimo preduhitriti bilo kakvo iznenađenje. Korita rijeka su puna, zemlja je mokra, padaline ne prestaju i valja biti spreman, poručio je gradonačelnik Damir Mandić.