e-Usluge

Stožer Civilne zaštite: Karlovac vodeni val očekuje sutra, prognoze povoljnije i većih problema ne bi trebalo biti, ali službe na terenu, pripreme traju

Vodeni val u Karlovcu se očekuje sutra pa iako su prognoze povoljnije nego jučer i većih problema uzrokovanih izlijevanjem rijeka ne bi trebalo biti, službe su na terenu i pripreme traju, izgrađen je zečji nasip pored ŠRC-a Korana, vreće s pijeskom distribuirane u najugroženija naselja uzvodno i nizvodno od Kupe, dodatne se pune, raspoređene su i crpke za ispumpavanje vode, a materijala ima dovoljno.

Rečeno je to na današnjoj konferenciji za novinare Stožera Civilne zaštite, na kojoj je Zoran Pavlović, v.d. voditelja karlovačke ispostave Hrvatskih voda, kazao da su današnje prognoze puno povoljnije od jučerašnjih.
– Modeli su sada bitno manji tako da ne bi trebali prema sadašnjim prognozama prelaziti 800 centimetara, što je za Karlovac i sustav koji je dijelom ili nije branjen, još prihvatljivo i s tim se možemo nositi.  Nadamo se da neće biti bitnijih promjena prema sadašnjoj projekciji vodostaja, tako da ćemo vjerojatno taj maksimum doživjeti tijekom ili krajem sutrašnjeg dana. Za sad je sve pod kontrolom i nadamo se da će tako i ostati, izjavio je Z. Pavlović.

Pojasnio je da modeli predviđaju i mijenjaju se, u ranoj fazi ih je teško uskladiti jer ponajprije ovise o hidrometeorološkim prognozama, koje su jučer bile i osjetno veće, u jednom trenutku čak i iznad 850 centimetara.
– Varirao je i nije to ništa neprirodno. Točnu prognozu je nemoguće dati za više od 10-12 sati unaprijed jer ovisi o oborinama koje će pasti. Mi smo spremni, pripemali smo stvari za eventualno viši vodostaj. Sada je tako i izvjesno je da neće biti bitnijeg pogoršanja jer dio tih oborina će najvjerojatnije južnije pasti. Pratimo cijelo vrijeme radarske snimke, sam model ima i oborine, ali trenutna je situacija bolja, napomenuo je Zoran Pavlović.

Miroslav Rade, zamjenik načelnice i zapovjednik operativnih snaga Stožera civilne zaštite, kazao je da je jučer napravljen privremeni nasip na desnoj obali Korane, kod ŠRC-a, punjene su vreće pijeskom, raspoređene zajedno s najlonom po naseljima.
– Nastavljamo aktivnosti i raspoređujemo napunjene vreće u svim mjesnim odborima uzvodno i nizvodno Kupe i Korane. Imamo nekih branjenih točaka, u koordinaciji smo s povjerenicima civilne zaštite u mjesnim odborima i za sada sve je pod kontrolom. Uzvodno na Kupi Brodarci i Mala Jelsa, nizvodno naselja Selce, Gradac, Vodostaj, Mekušje, Husje i Kobilić lokacije su na kojima su DVD-i i JVP tijekom jučerašnjeg dana rasporedili vreće, najlon, pijesak za obranu kuća točkasto. U gradu su dvije lokacije branjene zapornicama, u Mušnjakovoj ulici i na Ilovcu su raspoređene pumpe visokog kapaciteta. Ostale aktivnosti su u nadležnosti Hrvatskih voda i njihovih podizvođačima, na više lokacija se ispumpava. Imamo završene nasipe u naseljima Logorište, Mala Švarča, Turanj, ali zaobalne vode se moraju prepumpavati i tvrtke s pumpama visokog kapaciteta su na tim lokacijama, naveo je Miroslav Rade.

Ivana Fočić, načelnica Stožera civilne zaštite Karlovca i zamjenica gradonačelnika, napomenula je da su članovi Stožera, s povjernicima Civilne zaštite, jučer obišli cijeli teren i tamo prikupili informacije o konkretnim potrebama, te dostavili vreće, najlon i ostalo, a kontinuiranu komunikaciju nastavljaju.
– Za sve što bude potrebno dane su upute da se obrate Stožeru i da ćemo to odraditi. Alternativne prometnice smo dodatno uredili, kontaktirali sve gradske tvrtke vezano uz gradilišta tijekom prošlog tjedna tako da su prometnice i gradilišta dodatno prilagođavali trenutnoj situaciji, a i tijekom jučerašnjeg dana su popravljene. Osigurana su dežurstva vezana za intervenije. Vodi se računa o svemu, no kiša i dalje pada i građane molim za  oprez, pozvala je Ivana Fočić.
Izvijestila je da su trenutno zatvorene ceste: Selce – spoj Banija – D36 prema PPK gdje su Hrvatske vode intervenirale box barijerama pa nije došlo do izlijevanja vode, Karasi – donji dio, Šišljavić – donji dio uz Kupu, Kobilić – donji dio uz Kupu, Ulica sv. Florijana, u Vukmaničkom Cerovcu Rilj i D36 u Koritinji.