e-Usluge

U Karlovcu poplavljena 164 stambena objekta, u naselja odsječena vodom i dalje dostava namirnica i lijekova, a nakon sancije terena, stanovnicima nebranjenih područja besplatni kontejneri za glomazni otpad, te čišćenje septičkih jama

– U Karlovcu su poplavljena 164 stambena objekta, u naselja odsječena vodom i dalje će biti dostavljana hrana i lijekovi, a nakon sanacije terena, stanovnicima nebranjenih područja kontejneri za glomazni otpad bit će besplatni, kao i čišćenje septičkih jama ako su to činili bar jednom u proteklih godinu dana, poručeno je, između ostalog, s današnje pressice gradskih čelnika i  Stožera Civilne zaštite.

Ivana Fočić, načelnica Stožera i zamjenica gradonačelnika, govoreći o ulegnućima na prometnicama, kazala je da je ono na Rakovcu, nakon što je jučer zatvoren dio ulice za promet, ograđeno zaštitnom ogradom, zatvoren plin i električna energija, te uklonjen gornji sloj asfalta kako bi se utvrdilo o čemu se radi.
– Nakon konzultacija sa stručnjacima, od statičara do građevinara i operativom, odlučeno je da prije radova na prometnici treba dodatno osigurati zgradu, što će biti učinjeno u ponedjeljak. Dva poslovna prostora su zatvorena, od pekare je Crveni križ kupio pekarske proizvode za stanovnike odsječenih područja, dok su stanari zamoljeni da danas i tijekom noći ne budu u zgradi na Rakovcu 19. Dvjema osobama smo osigurali smještaj, dok je jedna osoba to učinila sama, izjavila je Ivana Fočić.

Ulegnuće na prometnici u Zvijezdi, na raskiržju Trga bana Jelačića i Ulice kralja Tomislava je sanirano, dok se  na Drežniku, kod zida, zbog puknuća asfalta, promet odvija naizmjenično. Nakon što Hrvatske vode utvrde razloge oštećenja, a s tog dijela ceste se povuče voda, lokacija će biti sanirana. Do tad će se situacija na prometnicima pomno pratiti.

Vodostaji karlovačkih rijeka opadaju, voda se povlači s prometnica i iz objekata, ali ostavlja iza sebe ogromne posljedice.
– Na području cijelog grada, najviše na lijevoj i desnoj obali Kupe, su 164 poplavljena stambena objekta. – Voda se povlači, no neke obrane nisu izdržali. Taj broj obvezuje. Prvo je osigurati sanaciju terena. Neke su već danas, ali očekivanja su da će sve prometnice biti prohodne u nedjelju; vjerujemo da će se Kupa povući do takve razine. Odlučeno je da će, kao i kod prošlogodišnje poplave u Brodarcima, Čistoća osigurati stanovnicima nebranjenih područja koji trebaju velike kontejnere za uništen inventar tu uslugu besplatno; trebaju ih samo zatražiti. Vodovod i kanalizacija će pristupiti ispumpavanju septičkih jama besplatno onim korisnicima koji su to učinili bar jednom u proteklih godinu dana. Stanovnici nebranjenih područja jer su upravo ona najviše stradala imat će prednost u postupanju, najavio je gradonačelnik Damir Mandić.

Napomenuo je da operativne snage, ponajprije DVD-i i JVP, nastavljaju i dalje aktivnosti na terenu, među njima i dostavu potrebnih namirnica i lijekova svima kojima je to potrebno.
Stožer Civilne zaštite nastavlja pratiti situaciju na terenu i o svim informacijama će obavještavati javnost.