e-Usluge

Čak 47 karlovačkih osnovaca sudjelovalo i osvajalo nagrade na državnim natjecanjima, donijeli i Oskare znanja – Gradonačelnik Mandić: Vi ste naša obrazovna reprezentacija!

– Vi zaista jeste karlovačka obrazovna reprezentacija! Gdje god ste došli, promovirali ste i nosili ime -Karlovca i čestitam svima koji ste sudjelovali na natjecanjima, od školskih, nadalje. Ove nagrade su posljedica vašeg rada i trebate biti ponosni na vrijeme koje ste izdvojili da biste uspjeli postići ove rezultate. Nagradili smo ne samo one koji su osvojili 1., 2. ili 3. mjesto, nego i one koji su sudjelovali na natjecanjima jer rad treba nagraditi. Naravno da je rezultat važan, on nosi ponos, ali vi ste primjeri u svojim školama upravo zbog rada, vremena koje ste izdvojili za te aktivnosti. I to treba promovirati.  Natjecateljski duh je dobar dok sam sebi ne postane svrhom. Svako dijete, bilo na državnom natjecanju ili ne, zaslužuje jednaku pažnju. Znanje gura svijet naprijed, znao je to i Tesla, u čijem smo centru danas, koji je bio puno više od svojih izuma i njime se možemo inspirirati i na razini njegovih promišljanja, o svijetu i životu. Nemojmo zaboraviti, što i vama dajem u zadatak, da uz znanje postoji još nešto što je neobično važno: prijateljstvo. U školama, pa i Karlovcu postoje učenici koji su zapostavljeni, nitko ih ne primjećuje, ne mogu dobiti priliku. A ključno je ono za što i vi možete učiniti puno: u svojim razredima potrudite se da se svaki učenik osjeća ugodno, da dobije prijateljstvo jer ono nas čini boljim ljudima. Osim znanja, kojeg imate i koje ste potvrdili, očekujem da budete i reprezentacija najboljih prijatelja! Kad spojimo znanje i prijateljstvo, sigurno će biti puno više sretnije i zadovoljnije djece, a okruženje puno bolje. Odnosi se to i na nas odrasle, poručio je gradonačelnik Damir Mandić na današnjoj dodjeli nagrada učenicima osnovnih škola koji su sudjelovali na državnim natjecanjima ili osvojili neko od prva tri mjesta.

Njih 47 iz škola: Banija, Braća Seljan, Dubovac, Dragojla Jarnević, Grabrik, Mahično, Švarča i Turanj pripremalo je 27 mentora i to za natjecanja: Globe program, povijest, biologija, kemija, Lidrano, hrvatski jezik, tehnička kultura, informatika, matematika,  Sigurno u prometu, Smotra hrvatskoga školskoga filma, područje Vizualnih umjetnosti i dizajna, Mladi tehničari te sportska natjecanja iz gimnastike, atletike i sportske gimnastike. 

Osim osvojenih prvih, drugih i trećih mjesta, karlovački učenici su u svoj grad donijeli i Oskare znanja, najveće i najprestižnije priznanje  učenicima u Hrvatskoj za postignute vrhunske rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima.
Karlovac ove godine ima dva dvostruka pobjednika. Sergej Starešinčić, učenik petog razreda OŠ Mahično državni je prvak u matematici i u informatici. U matematici je njegova mentorica Sara Beljan, a u informatici Daniela Orlović.
Dva Oskara znanja osvojio je i Maksim Stanković Šprajc, učenik 8. razreda OŠ Dubovac. Bio je pojedinačno najbolji u području robotskog spašavanja žrtve s mentoricom Biserkom Papa Neskusil na državnom natjecanju mladih tehničara, a prvo mjesto u Hrvatskoj osvojio je i na GLOBE natjecanju s ekipom OŠ Dubovac zajedno s učenicima sedmog razreda, Josipom Ferenčinom i Lukom Škrtićem. Njihove mentorice bile su  Snježana Marković Zoraja i Jasna Višnić.
Oskara znanja na  državnom natjecanju mladih tehničara osvojio je i  Nikola Baniček, također učenik 8. razreda OŠ Dubovac s mentoricom Danijelom  Rakocija, a prvak je države u kategoriji elektrotehnike.
Grad Karlovac, sukladno kriterijima Agencije za odgoj i obrazovanje, osigurao je novačane nagrade  učenicima i mentorima za osvojeno prvo, drugo ili treće mjesto te sudjelovanje na državnim natjecanjima.