e-Usluge

Pred Gradskim vijećem sutra izvješća o poslovanju tvrtki u vlasništvu Grada: 2022. s minusom završile Gradska toplana, Mladost, Hrvatski radio Karlovac i GeotermiKA

Tvrtke u vlasništvu Grada Karlovca u prošloj su godini odradile sve što je bilo planirano, a godinu su s gubitkom završile četiri: Gradska toplana, Mladost, Hrvatski radio Karlovac i GeotermiKA. Izvješća o poslovanju gradskih tvrtki naći će se sutra pred gradskim vijećnicima, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je gradonačelnik Damir Mandić kazao da najveći gubitak, od 280.000 eura, bilježi Gradska toplana, ali je taj gubitak kontroliran.
– Vlada RH je subvencionirala cijenu grijanja i ona se za naše sugrađane nije povećavala. Problem koji je bio u 2022., a bit će i u ovoj i narednih godinaje dio koji Toplana mora plaćati po osnovi emisija CO2. To je poseban trošak koji Toplana ne može izbjeći, ali on loše utječe na poslovanje. Gradska toplana je sad u velikom investicijskom ciklusu, iza nje stoji gradski proračun i tu ne očekujemo neke posebne probleme, rekao je Mandić.

Dodao je da Mladost ima gubitak od 51.000 eura, ponajprije vezan za energente, a jedan od uzroka je i puno manji broj parkirališnih mjesta pod naplatom, zbog radova u užem centru grada. Hrvatski radio Karlovac je u minusu 8.387 eura, no u prvih šest mjeseci svojom djelatnošću ga kontroliraju i očekuje da će ga do kraja godine uspjeti sanirati. Negativno je poslovala i Geotermika, ali budući njeno poslovanje ovisi isključivo o gradskim prihodima i europskim sredstvima, na taj se minus i računalo.

Pred vijećnicima je sutra i izmjena Odluke o osnivanju i imenovanju članova Gradskog povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, odnosno, promjena jedne članice.  Povjerenstvo je do petka, do kad su se zaprimali zahtjevi za naknadu štete u svibanjskoj poplavi, zaprimilo 313 zahtjeva fizičkih i 96 zahtjeva pravnih osoba.
Formirano je 18 timova, 12 će obilaziti fizičke, 6 timova pravne osobe, a na popisu i utvrđivanju štete od poplave radi više od 40 ljudi.
-Do 20. srpnja moramo još jednom unijeti sve u Registar šteta pri Ministarstvu financija i napraviti konačni obračun šteta. Dok ne bude taj konačni obračun odrađen i dok ne budemo imali jasne pokazatelje ne možemo govoriti o konkretnim iznosima, ali ove preliminarne procjene upućuju na to da su zadovoljeni uvjeti za proglašenje elementarne nepogode i da je šteta oko sedam milijuna eura, rekla je zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić.

Osvrnuvši se na najavljenu poreznu reformu, zbog koje će karlovački proračun ostati bez četiri milijuna eura, gradonačelnik Damir Mandić je napomenuo da je gradska uprava napravila detaljne analize, te da će poseban izazov biti zadržati postojeću razinu usluga.
– Grad Karlovac sigurno neće odustati od besplatnih radnih bilježnica i izdvajanja za predškolski odgoj, postignutih materijalna prava. Vjerujemo da ćemo do Dana grada znati koje ćemo korake poduzeti od 1. siječnja 2024., a o njima ćemo razgovarati na sastancima s poduzetnicima, gospodarstvenicima i HGK i HOK-om, najavio je gradonačelnik Damir Mandić.