e-Usluge

Običaj paljenja Ivanjskog krijesa u Karlovcu proglašen nematerijalnim kulturnim dobrom RH – I ove godine njime počinje trotjedna proslava rođendana Karlovca

U Karlovcu je danas na desnoj obali rijeke Kupe, na press konferenciji predstavljen program ovogodišnjeg izdanja najstarije gradske manifestacije Ivanjski krijes na kojoj su sudjelovali predstavnici Grada Karlovca, TZ grada Karlovca te gradskih četvrti Banija i Gaza, kao i udruge “Vukovi s Kupe” i “Banija u srcu”.
 
Prvi zapisi o tradiciji paljenja krijesova na obalama Kupe datiraju iz 1779. godine. Zbog tradicije duge gotovo dva i pol stoljeća te važnosti ovog običaja TZ grada Karlovca pokrenula je postupak njegova upisa u Registar kulturnih dobara RH. Angažmanom brojnih dionika u tom procesu uspjeli smo ostvariti cilj. Ministarstvo kulture i medija donijelo je rješenje kojim se običaj paljenja Ivanjskog krijesa u Karlovcu proglašava nematerijalnim kulturnim dobrom te ga je upisalo u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu zaštićenih kulturnih dobara.
 
Na konferenciji su govorili predstavnici gradskih četvrti Alen Softić, predsjednik GČ Gaza i Saša Kosec, predsjednik GČ koji su zahvalili svima na podršci kroz donacije ili rad,  pozvali na druženje uz oprez i na primjerenoj udaljenosti od krijesova.
 
Predstavnik Udruge “Vukovi s Kupe” Goran Bunčić predstavio je program u Skladišnoj ulici koji se odvija u okviru projekta Scena u kvartu dok je Franjo Kern predstavio novu udrugu s Banije “Banija u srcu” koja je uz gažansku udrugu najzaslužnija za organizaciju slaganja krijesova, najvažnijeg dijela manifestacije te tako i za očuvanje tradicije i običaja.
 
– Ivanjski krijes, važna je tradicija za naš grad, topla priča o prijateljskom rivalstvu koja nas zapravo sve povezuje i svake godine iznova, večer uoči Ivanja, dovodi u ovaj dio grada. Uvrštenje u Registar kulturnih dobara RH iznimna je čast koja nas sve obvezuje čuvati, prenositi i promovirati ovu vrijednu baštinu karlovačkog kraja, izjavila je direktorica TZ grada Karlovca Marina Burić zahvalivši svima koji su sudjelovali u procesu upisa kao i svima koji su svih ovih godina njegovali ovu za Karlovac važnu tradiciju.
 
Program Ivanjskog krijesa počinje već u 17 sati u Skladišnoj ulici na Gazi radionicama za djecu glazbenim nastupima. U 17. 30 na rasporedu je tematska turistička tura “Ivanje i ivančice” a tradicionalna nogometna utakmica između gradskih četvrti je u 18.00 sati na stadionu NK Radnik. Točno u  20.00 sati na Banijskom mostu uže povlače muškarci nakon čega slijede djeca dječjih vrtića Banija i Gaza i po prvi puta ove godine uže će povlačiti  žene. U 20.30 na pozornici na Baniji nastupa grupa Rivers Band, a na drugoj obali Kupe, na Gazi okupljene posjetitelje zabavljat će tamburaški sastav Skitnice. Dio posjetitelja krijesove i vatromet promatrat će iz kajaka koji polaze s Dubovca u 21 sat dok nas vatreni i svjetlosni performans očekuje u 21,30  na mostu kao uvod u najvažniji dio večeri, paljenje dvaju velikih krijesova u 22 sata.
 
– Ovaj status pred sve stavlja posebne obveze. Treba čuvati koncept, brinuti o njemu, razvijati ga. Jedino svi zajedno: udruge i vijeća gradskih četvrti, te Turistička zajednica koja nosi projekt, mogu ispoštovati sve ono što dolazi narednih godina. Već nekoliko godina Ivanjski krijes je početak manifestacije Zvjedano ljeto i mislim da ta tri tjedna obilježavanja rođendana grada ne mogu bolje početi nego manifestacijom tako duge tradicije. Vjerujem da će se naši sugrađani i gosti vidjeti na Ivanjskom krijesu i svim događanjima koja slijede do Dana grada, 13. srpnja, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić.

Sve informacije o programu ovogodišnjeg Ivanjskog krijesa kojim započinje Zvjezdano ljeto potražite na  na poveznici https://visitarhiva.karlovac.hr/ivanjski-krijes-2023/