e-Usluge

Karlovac će u rujnu biti domaćin Nacionalnog susreta udomiteljskih obitelji

Susret se organizira uz podršku Grada Karlovca i Karlovačke županije.

Karlovac će 2. rujna biti domaćin 15. po redu Nacionalnog susreta udomiteljskih obitelji. Susret organizira Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece – udomitelji za djecu u sklopu projekta Forum za NE nasilje kojeg financira Središnji državni ured za demografiju i mlade, te projekta I DALJE #SvakoDijeteTrebaObitelj kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.
Suorganizator i domaćin je Udruga udomitelja djece i odraslih osoba „Život s osmijehom“ iz Karlovca uz podršku Grada Karlovca i Karlovačke županije.
Očekuje se dolazak 350 udomitelja i djece iz Varaždinske, Međimurske, Primorsko-goranske, Vukovarsko- srijemske i Koprivničko-križevačke županije, te Grada Zagreba, kao i sudionici iz svih ostalih županija gdje nema formalno osnovanih udruga.
Teme o kojima će se govoriti na Susretu su očuvanje mentalnog zdravlja udomitelja u svrhu prevencije sagorijevanja i osiguravanja najvišeg standardna kvalitete brige o djeci,  te prevencija vršnjačkog nasilja nad djecom iz udomiteljskih obitelji. Tijekom programa bit će prikazan dokumentarni film o odrastanju u sustavu alternativne skrbi, te će za svu djecu biti organiziran posjet Nikola Tesla Experience Centru i Aquatici – slatkovodnom akvariju Karlovac.
Kako je istaknuto na današnjem predstavljanju Susreta, u Karlovcu ima oko 25 udomitelja i 45 udomljene djece, dok trenutno u Hrvatskoj smještaj u udomiteljske obitelji treba najmanje 500 djece.
Zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić je ovom prilikom istaknula kako Grad Karlovac kontinuirano brine o udomljenoj djeci, te im kroz socijalni program osigurava subvenciju troškova smještaja u vrtiće, pomoć za prehranu učenika i produženi boravak u osnovnim školama, ljetovanje za djecu u Hostelu „Karlovac“ u Selcu, pomoć u prehrani (mlijeko za dojenčad), te jednokratnu novčanu pomoć za ostvarivanje samostalnog života.