e-Usluge

Počeli radovi u Donjem Mekušju, Husju i Kobiliću, vrijedni 9,3 milijuna eura – Njihovim završetkom lijeva obala Kupe bit će u potpunosti zaštićena od poplava

– Na sastanku nas je generalni direktor upoznao s nastavkom radova na Mjeri 5: danas kreću 4., 5. i 6. etapa, čijim završetkom bi cijela lijeva obala Kupe trebala biti zaštićena od poplavnih voda. Razgovarali smo i o ostalim kretanjima na sustavu obrane od poplava grada Karlovca; nama je bitno da informacije imamo pravovremeno i zajedno s Hrvatskim vodama ćemo ih komunicirati prema građanima. Rekao sam ranije, a i ovo je trenutak za poslati poruku svima: u Karlovcu govorimo o sustavu obrane od poplava grada, ne možemo se referirati samo na pojedinačne mjere. Cijeli taj sustav je u rukama struke i treba ga ostaviti u rukama struke, poručio je gradonačelnik Damir Mandić danas u Husju.

Tamo je održana konferencija za novinare o početku radova izgradnje obaloutvrde i zaštitnog zida na lijevoj obali Kupe, od Selca do Rečice – četvrta, peta i šesta etapa, na području naselja Donje Mekušje, Husje i Kobilić Pokupski. Vrijedni su 9,3 milijuna eura.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković podsjetio je da su završene mjere 1, 2 i 4 i pri tom izgrađenoi 11 kilometara nasipa, u što je uloženo 15 milijuna eura.
– To je dio od onih više od 30 kilometara nasipa koji nedostaje za obranu od poplava grada Karlovca. Danas nastavljamo radove na Mjeri 5, Selce-Rečica gdje nakon ugovorenih prve, druge i treće faze na kojima radovi napreduju, otvaramo radove i na etapama četiri, pet i šest. To je ukupno 11, 6 kilometara od čega je 7,6 kilometara nasipa, 4 kilometra armirano betonskih zidova i još 3.900 metara uređenja stabilizacije obaloutvrde. Ako pribrojimo prethodnu  vrijednosti za prve tri etape u iznosu od oko 20 milijuna eura  vrijednosti ovih danas započetih radova, dolazimo do ukupnog ulaganja od oko 30 milijuna eura na području Selce-Rečica. Ovim projektom od 9,3 milijuna eura ujedno će se napraviti i zamjenska prometnica u dužini od 2,68 km i izmjestiti vodovod u dužini od 2,4 kilometra. Nadamo se da ćemo i dalje nastaviti graditi nedostajeće kilometre nasipa, potrebno ih je još napraviti i na području Brodaraca kao i riješiti pitanje kanala prokopa Korana-Kupa, izjavio je Zoran Đuroković.

Odgovarajući na novinarsko pitanje što je pokazala revizija Mjere 8, naglasio je da je koncepcijsko rješenje verificirao Građevinski fakultet.
– U koordinaciji s Gradom i Županijom spremni dodatno prezentirati ono što je struka, a i Građevinski fakultet u Zagrebu učinili i na koji način je verificirano prethodno rješenje. Praktično nema razlika u odnosu na prethodni projekt; možda bi se moglo na pojedinim dijelovima usporedni nasipi sniziti za 30-ak centimetara, ali to bi moglo dovesti u pitanje uslijed klimatskih promjena situaciju posvemašnje sigurnosti obrane od poplava na podučju Karlovca. Tako da u cjelosti prihvaćamo prethodna rješenja i nastavljamo dalje raditi po planu, rekao je Z. Đuroković.

Govoreći o izgradnji sustava obrane od poplava na Brodarcima, rekao je da su bili pred odabirom, ali su morali ponoviti postupak pred nadležnim tijelima za zaštitu prirode.
– Umanjujemo zahvat: odustajemo od dva pozajmišta i jedne crpne stanice. Pred ishođenjem smo nove lokacijske dozvole. Ne želeći gubiti vrijeme, istovremeno smo objavili i prethodno savjetovanje. Očekujemo da će na području Brodaraca krenuti radovi vezano za rekonstrukciju vodoopskrbne mreže. Uskoro ćemo uklanjati box-barijere nadajući se da ćemo vrlo brzo riješiti pitanje javne nabave kako bismo čim prije i tamo počeli graditi, kazao je Zoran Đuroković.

Karlovačka županica Martina Furdek Hajdin je, osvrćući se na sustav obrane od poplava u Ogulinu, kazala da su sve dozvole ishođene, pa i prateće, kao i one za izmještanje dalekovoda i vodovoda, te da se očekuje dozvola za izmještanje ceste, što je u nadležnosti Grada Ogulina.