e-Usluge

 „Od izvora do mora“ i u gradu na četiri rijeke: Očišćen divlji deponij na Logorištu, a ako pobijedi – Karlovac će zasaditi nova stabla kod Dječjeg vrtića Švarča

Stare gume, jastuci, salonitne ploče, slomljene grane i plastične kante, razbijeni umivaonici i WC školje, te ostale vrste smeća, pokupili su danas Karlovčani, ponajviše zaposlenici gradske uprave, tvrtki i ustanova, članovi Vijeća MO Logorište i stanovnici ovog dijela grada s divljeg deponija na Logorištu i napravili Karlovac čišćim, ljepšim i zdravijim.

Akcija je organizirana u sklopu projekta „Od izvora do mora“ Udruge gradova, Jutarnjeg lista,Coca-Cole HBC Hrvatska i Konzuma, kako bi se pokupio otpad s divljih odlagališta, iz prirode, a Karlovac je među gradovima koji u njoj sudjeluju.

– Divlja odlagališta problem su širom Hrvatske; u Karlovcu imamo i sredstva u proračunu za uklanjanje divljih odlagališta. I ova akcija je naš doprinos s razine gradskog sustava da ukažemo na taj problem jer stvarno nitko nema razloga ostavljati otpad, bilo koje vrste, u prirodi. Karlovac ima dva reciklažna dvorišta, na Ilovcu i na Maloj Švarči, gdje se besplatno mogu odložiti i zbrinuti sve vrste otpada. Zato i poziv svima u Karlovcu da uložimo još više truda jer ono što imamo mi u Karlovcu, malo tko ima i ako mi nećemo brinuti i to sačuvati, neće nitko drugi! U projekt „Od izvora do mora“ grad se rado uključio. Ako kojim slučajem dobijemo nagradu, posadit ćemo nova stabla. I sami smo, preko svojih programa i tvrtki, te Fonda za zaštitu okoliša samo prošle godine u Karlovcu posadili novih 300 stabala.  Brinemo o svojim parkovima; Karlovac jest grad u parku i sve što imamo trebamo čuvati. Neka i ovo bude poziv svima da još više brinemo o svom okolišu, poručio je gradonačelnik Damir Mandić, nakon što je i sam smeće trpao u kontejner koji je potom pokupila Čistoća i zbrinula ga.

„Od izvora do mora“ je natjecateljskog karaktera jer pobjednik dobiva financijska sredstva za kupnju i sadnju stabala. Karlovac je među 30 gradova koji su se prijavili, naravno, priželjkuje pobjedu, a rezultati će biti poznati idući mjesec.

– Mi smo, ukoliko pobijedimo,  prijavili sadnju stabala kod Dječjeg vrtića na Švarči. Cilj akcije je i  poticati sadnju stabala u urbanim dijelovima gradova kako bi se smanjila temperatura i povećala proizvodnja kisika, rekla je Ana Hranilović Trubić, pročelnica Upravnog odjela za gradnju i zaštitu okoliša, koji je i prijavio Grad Karlovac za sudjelovanje.