e-Usluge

Gradonačelnik Mandić: Radovi će Zvijezdi dati parterni izgled koji svi priželjkujemo, a vlasnici oštećenih objekata ne trebaju se bojati jer trošak obnove trebaju snositi odgovorni za oštećenja

– Radovi u Zvijezdi obuhvaćaju  rekonstrukciju pet kilometara kanalizacije i vodoopskrbe u 24 ulice i do sada je izvedeno 68 posto kanalizacijske i 55 posto vodovodne mreže. U tijeku su radovi u Prešernovoj ulici na vodoopskrbi, u Cesarčevoj i Kralja Tomislava DTK i HEP infrastruktura, završavaju se radovi na sjevernom dijelu Radićeve ulice, slijedi postavljanje rubnjaka i opločenje. Završava i prva faza kanalizacije, kanal Kraševa-Klaićeva, uz Haulikovu i Kukuljevićevu koja ide na Ruski put, tu će biti prvi prespoj kanalizacije.  Prioritet je završiti radove na zapadnom dijelu Zvijezde, lijevo od Kraševe. Tamo se završava DTK i HEP infrastruktura i nakon toga bit će stvoreni uvjeti za uređenje tih ulica od kojih su prve na redu Haulikova i Križanićeva, ove jeseni. Nastavit će se i radovi u istočnom dijelu Zvijezde, desno od Kraševe, tamo se nastavlja s izvođenjem priključaka i probnih vertikala, izvijestila je direktorica Vodovoda i kanalizacije Katarina Malenica na današnjoj konferenciji za novinare u Glazbenom paviljonu, gdje se idućih mjesec dana mogu razgledati fotografije i infografike koje pokazuju „Novo lice Zvijezde“: kako će stara gradska jezgra izgledati nakon završetka radova u sklopu Aglomeracije, vrijednih 12 milijuna eura.

Malenica je i rekla da su zaustavljeni radovi u ulicama Gambonova, Bencetićeva, Draškovićeva i Kraševa, da traje inspekcijski nadzor i kad bude završen, znat će smjernice za dalje.

– Zaustavljeni su radovi u ulicama u kojima smo imali duboki iskop. Vodovod i kanalizacija je pokrenuo recenziju zaštite građevinske jame i ona će pokazati da li je korištena dobra tehnologija u Kraševoj ulici. Pokrenuli smo izmjene i dopune glavnog projekta i one će dati smjernice za daljnje radove; radovi će krenuti dalje kad se osiguraju sigurni uvjeti za radove u Draškovićevoj i ostalim ulicama kako bi minimalizirali bilo kakav rizik od daljnjih oštećenja. ViK je također pokrenuo elaborat za stanje oštećenih objekata za Kraševu ulicu gdje imamo šest jače oštećenih objekata i oni će biti podloga za projektiranje sanacije oštećenih objekata, navela je direktorica Katarina Malenica.

Gradonačelnik Damir Mandić je napomenuo da radove u sklopu Aglomeracije prate i oni na uređenju kompletne infrastrukture, elektro i plinskih instalacija, DTK mreže, nogostupa, prometnica, parternog uređenja.

– Prije nešto više od pola godine smo imali grafike gdje smo htjeli pokazati što će se raditi i koji su radovi u tijeku. Ove sada su da se pokaže kako bi sve to skupa na kraju trebalo izgledati. Pogotovo kod popločavanja, a kreće u Radićevoj, glavnu riječ je imala struka; tu prije svega mislim na konzervatore. Sve ulice koje jesu u procesu uređenja, odnosno, popločavanja, kad se sve završi, će dati Zvijezdi onaj parterni izgled koji svi priželjkujemo i kojem se nadamo, poručio je gradonačelnik Damir Mandić.

Kazao je i da će na sutrašnjoj sjednici Vijeća i usvajanju rebalansa proračuna, u njemu biti nova stavka: sufinanciranje uređenja objekata u Zvijezdi, program koji je prošao javno savjetovanje.

–  Odvojili smo u prvom valu 100.000 eura za stanovnike Zvijezde, ne samo one čiji su objekti oštećeni, za sve vlasnike i suvlasnike za uređenje krovišta, vanjske stolarije, fasada i statike. Htjeli smo na ovaj način pokazati da stvarno mislimo ozbiljno, da to nije samo priča za javnost. Naravno, jasno je da će se dio toga moći odraditi kad ovi radovi budu pri kraju, ispričao je gradonačelnik Mandić.

Ponovio je i da troškove sanacije oštećenih objekata trebaju snositi oni koji su za oštećenja odgovorni, a to su pisano dobili i vlasnici objekata koji su oštećni pri izvođenju radova.

– Poslali smo dopis iz Ureda gradonačelnika, ja sam ga potpisao, na 6 adresa, vlasnicima objekata na kojima je došlo do jačih oštećenja, da je ugovorom definirano koje su obveze, što i kako ako se dogode oštećenja tako da se naši sugrađani s te strane, stvarno, ne trebaju bojati. Nama je  u Gradskoj upravi isto tako u interesu da onaj tko je odgovoran za pojedina oštećenja snosi trošak obnove; to je ono na čemu ćemo raditi, zaključio je gradonačelnik Damir Mandić.