e-Usluge

Karlovački proračun prvim rebalansom veći za 18,9 milijuna eura, mahom namjenskih sredstava – Gradonačelnik Mandić najavio cjelovitu obnovu zgrada kulturne baštine, uklanjanje ruševina na Luščiću, obnovu Banijanskog mosta, gradnju igrališta NK Korana, Teniskog centra i besplatan prijevoz za starije od 65

Karlovački proračun prvim ovogodišnjim rebalansom, koji će se sutra naći pred gradskim vijećnicima, bit će veći 18,9 milijuna eura i iznositi 114,1 milijun eura. Gradonačelnik Damir Mandić na današnjoj je konferenciji za novinare pojasnio da se radi uglavnom o namjenskim sredstvima, poput onih za cjelovitu obnovu zgrada kulturne baštine ili realizaciju EU projekata koje je Grad financirao lani, a sada dobio novac. Rastu i planirani prihodi od poreza na dohodak.

– To znači da plaće naših sugrađana značajno rastu tako da po toj osnovi do kraja godine očekujemo da ćemo uprihoditi 5,6, milijuna eura više nego što je bilo planirano. Povećanje je značajno i u kontekstu sredstava koja su s razine Vlade RH, države, osigurana za cjelovite obnove Hrvatskog doma, Male zgrade gradske uprave, Gradskog muzeja i Kamoda. Tu je povećanje od skoro šest milijuna eura. Također, doznačena su nam sredstva koja se odnose na europske projekte realizirane u 2023. godini koje je Grad financirao vlastitim sredstvima; sad smo ih dobili natrag. Također, iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost povećana su sredstva za 354.000 eura, a dodatna sredstva od Hrvatskih voda od 719.000 eura namijenjena su dijelu troškova Aglomeracije i za klizište u Zadobarju, kazao je gradonačelnik.

Ispričao je kako je u četiri ovogodišnja mjeseca bilo nekoliko slučajeva javne nabave u kojima je došlo do probijanja predviđenih iznosa zbog čega su povećani rashodi za obnovu objekata.

– Energetska obnova Sokolskog doma, projekt je koji smo kandidirali na EU sredstva i ta sredstva smo dobili, isto tako zgrada Javne vatrogasne postrojbe. Imali smo probijanje kod nogometnog igrališta NK Korana i tu smo osigurali dodatnih 500.000 eura, kao i kod uređenja prostorija Teniskog kluba Karlovac. Imali smo prije okvirni sporazum za uklanjanje dijela objekata u bivšoj vojarni Luščić, sad nastavljamo i uklanjamo hale jer je u tijeku izrada idejnog rješenja nove škole i zato su ovim rebalansom osigurana dodatna sredstva za uklanjanje upravne zgrade, kazao je gradonačelnik  Mandić i ponovio da će udruge koje koriste objekte u bivšoj vojarni to moći činiti još 2 do 4 godine.

Gradonačelnik je kazao i da je s Hrvatskim cestama potpisan sporazum o obnovi Banijanskog mosta za koji će Grad napraviti novelaciju projekta, što je pri kraju, provoditi javnu nabavu i upravljati projektom, a Hrvatske ceste će osigurati sredstva za obnovu mosta.

– Sam projekt je prilično zahtjevan, ne samo tehnički, nego i što se tiče prometa. Vjerujem da ćemo u rujnu imati točan iznos javne nabave, a onda ćemo znati kad počinju radovi, izjavio je gradonačelnik Mandić.

Najavio je i da će sutra biti donijete odluke o besplatnom prijevozu za sve starije od 65 godina u Karlovcu od 1. srpnja, te o božićnicama za umirovljenike mirovina manjih od 500 eura.