e-Usluge

Karlovac će ove godine biti bogatiji za 200 stabala, 120 sadnica grmlja i tri nova drvoreda

Gradu Karlovcu odobrena su sredstva za još dva projekta koje sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Ugovore vrijedne 150 tisuća eura gradonačelniku Damiru Mandiću danas su uručili potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković te direktor Fonda Luka Balen.
Karlovac ćemo obogatiti novim 191 stablom, te sa 120 sadnica grmlja. Posadit ćemo tri nova drvoreda s ukupno 67 stabala, dok ćemo ostala stabla posaditi uz Koranu, Kupu, a popunit ćemo i postojeće drvorede. Grmlje ćemo posaditi u Domobranskoj ulici na zelenoj pasici između nogostupa i kolnika.
Uz to, podržan je i projekt kojim ćemo novim stablima obogatiti prostor trga slatkovodnog akvarija „Aquatika“, te provoditi razne aktivnosti usmjerene edukaciji građana o specifičnim izazovima koje donose klimatske promjene i mjerama kako bi se tim promjenama prilagodili. Time će broj novo posađenih stabala ove godine u Karlovcu prijeći dvije stotine.
– I ovim projektima ispunjavamo planove iz naših gradskih strategija zelenih politika. Naša nastojanja da sve to realiziramo uvelike olakšavaju natječaji Fonda i ministarstava na koja se i to uspješno prijavljujemo za sufinanciranje mnogih projekata, a tako ćemo i nastaviti, ističe gradonačelnik Damir Mandić.
Ovi projekti nastavak su aktivnosti koje je Grad Karlovac proveo prošle godine.
Također sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost proveli smo dva projekta obnove zelene infrastrukture u gradu i edukaciju građana i djece o primjeni mjera prilagodbe klimatskim promjenama.
U Vrbanićevom perivoju posadili smo 45 stabala, 200 grmlja i 2000 sadnica živice, dok smo na 6 lokacija u gradu posadili 136 stabala. Pored svakog posađenog stabla nalaze se perforirane cijevi koje omogućuju dubinsko zalijevanje, a postavljen je i sustav za površinsko natapanje stabala.
Uz sadnju stabala proveli smo i edukaciju učenika 6. razreda kroz 25 radionica na kojima je prisustvovalo 417 učenika.
Isto tako, tijekom prošle godine u sklopu projekta Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu, tvrtke Gradska toplana i Zelenilo su uz podršku Grada Karlovca provele akciju sadnje novih 72 stabala. Na taj način nastojali smo nadoknaditi stabla koja su morala biti uklonjena obzirom na njihov položaj na trasi novog vrelovoda.
Ovakvim projektima nastojimo učiniti život u gradu što kvalitetnijim.
Stabla su višestruko korisna, jer osim proizvodnje kisika pomažu i u stvaranju sjene i ujedno ograničavaju odsjaj sunca na zidovima zgrada i na tlu. Sadnjom stabala smanjujemo toplinu u gradu, povećavamo kvalitetu zraka, potičemo bioraznolikost.
Na ovaj način Grad Karlovac provodi mjere prilagodbe klimatskim promjenama i doprinijet će ukupnom nacionalnom cilju sadnje 10 milijuna stabala, odnosno europskom cilju sadnje 3 milijarde stabala do 2030. godine.