e-Usluge

U Karlovcu svojom krvlju 3.600 darivatelja spašava živote – Gradonačelnik Mandić: To je životni stav, posebna vrijednost koju nosite i zaslužujete divljenje

U Gradskom društvu Crvenog križa Karlovac aktivno je 3.600 darivatelja krvi, od kojih je najviše, 32 posto, u dobi od 24. do 34. godine. Prošle godine za darivanje krvi se prijavilo 3.175 darivatelja, među kojima 166 novih, odbijeno ih je 358 pa je prikupljeno 2.817 doza, dok se od početka ove godine za dobrovoljno darivanje prijavilo 1.349 darivatelja, od kojih 81 prvi put, 180  je odbijeno zbog raznih zdravstvenih razloga pa je prikupljeno 1.168 doza krvi. Planirano je 48 akcija dobrovoljnog darivanja krvi ove godine, na kojima se očekuje prikupiti oko 2.600 doza krvi.

Među darivateljima krvi u Karlovcu je 50-ak onih koji su to učinili više od 100 puta, a uoči Svjetskog dana darivatelja krvi, danas je njih 20-ak ugostio gradonačelnik Damir Mandić.  

– Svaki darivatelj od 20-ak ovdje koji je 100 puta dao krv, dakle, 2.000 doza krvi i ako gledamo da svaka doza može spasiti 3 života, spasili su 6.000 ljudi, ilustrirala je Branka Hastor, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Karlovac i napomenula da je 5 karlovačkih darivatelja za 100 puta darivanu krv u 2022. predsjednik Zoran Milanović nedavno odlikovao Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinski.

Dubravko Halovanić, predsjednik GD CK Karlovac, podsjetivši kako je tempo života sve žešći, a onda i potrebe za krvlju sve veće, ocijenio je dobrim što su se i mladi počeli uključivati u darivanje krvi.

– Nastojimo da se i srednje škole uključe u akcije i nadam se da će to uroditi plodom. Imamo za sada rezultata, ali to treba još više širiti, kazao je Dubravko Halovanić.

Gradonačelnik Damir Mandić je izrazio svoje divljenje svima onima koji daruju krv.

– Nije to pitanje imate li vremena ili ne, to je pitanje životnog stava i mislim da je to posebna vrijednost koju nosite sa sobom. Razina organizacije koju ima GD CK Karlovac – ne mislim samo na darivanje krvi – je blagodat koju grad ima desetljećima i koja postavlja standarde. I vi darivatelji i oni koji vode Društvo stvarno možete biti zadovoljni zbog svega što radite, svih dobrih djela za koja se i ne zna, a ljudima u potrebi puno znače. Zato: veliko ljudsko i građansko  hvala, poručio je gradonačelnik Damir Mandić, zaželjevši svima ponajprije puno zdravlja i napomenuvši da je Grad i dalje na raspolaganju za sve aktivnosti Crvenog križa.