e-Usluge

„EU fondovi – Nove prilike 2021.-2027.“ u Karlovcu – Gradonačelnik Mandić: Novo financijsko razdoblje moramo zajedno iskoristiti

– Samo na području grada Karlovca je provedeno EU projekata vrijednih više od 798 milijuna eura. Njima mijenjamo lice grada, ali i dižemo komunalni i društveni standard. Uvjeren sam da to većina građana i osjeti. Neki od projekata su Poduzetnička zona Gornje Mekušje, sustav zaštite obrane od poplava, Aglomeracija, izgradnja i opremanje dječjih vrtića, čeka nas izgradnja vrtića u Luščiću, projektira se škola Luščić, dogradnja pojedinih škola i sportskih dvorana. Vjerujem da će kroz četiri godine sve naše škole imati jednosmjensku nastavu, a da će za tri godine svako dijete u Karlovcu imati svoje mjesto u vrtiću, bez obzira jesu li mu roditelji zaposleni ili ne, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić na današnjem informativno-edukativnom događanju „EU fondovi – Nove prilike 2021.-2027.“ Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Na tom je događanju gradonačelnik Mandić govorio o ITU mehanizmu Karlovca, podsjetio da je u prethodnom financijskom razdoblju Karlovac postao posljednji grad u zemlji koji je koristio ovaj mehanizam, ali i realizirao projekte u roku – Edison, Teslin centar, obnovu vrelovoda – a da je u ovom novom razdoblju, do 2027. Veće urbano područje prošireno pa ga, uz Karlovac, čine Duga Resa, Ozalj, Slunj, Cetingrad, Krnjak i Rakovica. Iz ITU mehanizma slijedi revitalizacija Trga bana Josipa Jelačića s rekonstrukcijom ulica i biciklističkim stazama, izgradnja i uređenje Parka Grabrik s nadogradnom biciklističke infrastrukture, rekonstrukcija, uređenje i prenamjena Bosanskog magazina u restoran studentske prehrane i interpretacijski centar, uređenje Društveno kulturnog centra Duga Resa, te revitalizacija kulturno-povijesne baštine u svrhu razvoja kulturnog turizma na Većem urbanom području Karlovac, odnosno, starim gradovima Dubovac, Slunj, Drežnik i Cetin, te Centra za posjetitelje Slava Raškaj u Ozlju.

– Ovo su nove prilike i ovo novo financijsko razdoblje mislim da moramo zajedno iskoristiti. Mislim da smo do sada pokazali da imamo viziju i još važnije: znamo i kako. Vjerujem da ćemo u narednom razdoblju to još jednom potvrditi, poručio je gradonačelnik Damir Mandić.

Županica Martina Furdek Hajdin kazala je da se na području Karlovačke županije realiziraju brojni EU projekti, ali i da je ispred nas još puno posla.

– Možemo biti zadovoljni onime što smo naučili proteklih godina. Znanje koje smo stekli i ljudi koji provode projekte omogućit će da i dalje budemo dobri u korištenju EU sredstava, izjavila je županica Furdek Hajdin i napomenula da nema kraja u županiji u koji nije stigao europski novac, koji je važan jer EU ulaganja podižu kvalitetu života i standard građana.

Spomenka Đurić, državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, rekla je da u okviru aktualnog programskog razdoblja 2021.-2027. pozive za prijavu EU projekata objavljuju svakodnevno.

– Sigurna sam da ćemo i ovu financijsku perspektivu završiti najmanje jednako uspješno kao i proteklu. Želimo realizirati što više EU projekata od čega će najviše koristi i zadovoljstva imati građani, kao što vidimo na primjerima Karlovca i Karlovačke županije, kazala je Spomenka Đurić.