e-Usluge

Na tri punjača u Karlovcu počinje naplata punjenja električnih automobila – Pilot projekt će trajati godinu dana

Tri punjača za električne automobile na gradskim parkiralištima ubuduće će se moći koristiti uz plaćanje. Pilot projekt će trajati godinu dana, nakon čega će biti odlučeno što i kako dalje.

Prvi punjači za električne automobile na javnim parkiralištima u vlasništvu Grada Karlovca su postavljeni i pušteni u rad još 2019., odnosno, 2020. godine.

Do sada su bili slobodni za korištenje i bez naplate svim našim građanima koji imaju automobile na električni pogon.

Obzirom na povećanu potražnju za električnim punjačima, sve većem broju električnih automobila u prometu te visoke troškove električne energije, odlučili smo potražiti novo rješenje gospodarenja modelom električnih punjača.

Također, smatramo da smo kao jedinica lokalne samouprave učinili sve sa svoje strane kako bismo dali poticaj za uvođenje moderne i suvremene tehnologije električnih automobila u opticaj.

Stoga smo obavili razgovore s više potencijalno zainteresiranih poslovnih subjekata koji bi bili raspoloženi upravljati postojećim električnim punionicama. Samo jedan je pokazao zainteresiranost i želju za upravljanje postojećim punjačima. Od poslovnog subjekta Hobaca d.o.o. Zagreb zaprimili smo pismo namjere, obavili razgovor oko modela upravljanja i dogovorili Pilot projekt komercijalizacije mjesta za punjenje električnih vozila.

Odnosi se na jednogodišnje vremensko razdoblje za punionice na adresama: Prilaz Korani (kod ŠSD Mladost), Sarajevska ulica i Trg Milana Šufflaya.
Jednogodišnje vremensko razdoblje koje je pred nama će dati zaključke za daljnji razvoj i korištenje ove moderne tehnologije.

Uzimajući u obzir ulaznu cijenu električne energije na postojećim punjačima i cijene koje su aktualne na tržištu, predložena je cijena 0.47 EUR/kWh + PDV.

U vlasništvu Grada Karlovca su i punionice na parkiralištu preko puta Nikola Tesla Centra na Rakovcu, koje su za sad otvorene svima i besplatne, što je obveza iz ovog EU projekta.