e-Usluge

Zaposlenici vrtića imat će plaću usklađenu s onima u osnovnim školama

Grad Karlovac u kontinuitetu radi vrlo odgovorno po pitanju prava djelatnika u vrtićima, istaknula je danas u Karlovcu Iskra Vostrel Prpić, predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, prilikom potpisa dodatka Kolektivnom ugovoru za zaposlene u dječjim vrtićima “Karlovac” i “Četiri rijeke”.

Ovaj dodatak vezan je uz odluku Vlade Republike Hrvatske o izjednačavanja koeficijenata u predškolskom odgoju i osnovnim školama.

– Zaposlenici ovih vrtića imat će plaću usklađenu s onima u osnovnim školama. Naime, kao što je poznato država propisuje, a lokalna zajednica mora odgovoriti tim zahtjevima. Pohvale Gradu Karlovcu na velikom angažmanu da radnici u vrtićima dosegnu ono što im zakon propisuje, iako je to ponekad jako veliki izazov, Vostrel Prpić.

Ugovor je u ime Grada Karlovca potpisao gradonačelnik Damir Mandić.

– U jednom argumentiranom razgovoru došli smo do rješenja koje će, ne samo ispuniti zakonsku obvezu, nego će i osigurati nesmetano provođenje svih spomenutih odluka. Dobro je što je na razini države napravljen koncept koji će svim odgojiteljicama osigurati jednaka prava. Naš stav je i proteklih godina bio da posebnu brigu vodimo o vrtićima, odnosno zaposlenicima, svjesni situacije da se na tržištu javlja nedostatak stručnog kadra. Cilj nam je da našim potezima budemo poželjan poslodavac, istaknuo je gradonačelnik Mandić.

Ovaj dodatak Kolektivnom ugovoru na razini godine će opteretiti gradski proračun za 1,5 milijuna eura.

No, to nije jedino što Grad Karlovac radi po pitanju dječjih vrtića.

– U ovom trenutku potrebno je zaposliti šest odgojiteljica za novi vrtić u Rečici. Završena je javna nabava za izgradnju vrtića Luščić i nadamo se da, ukoliko neće biti žalbi, kroz koji tjedan potpisujemo ugovor sa izvođačem radova. Isto tako, smo u postupku projektiranja, odnosno pripreme dokumentacije za dogradnju Područne škole Hrnetić koja će dijelom biti prenamijenjena za predškolski odgoj, rekao je gradonačelnik Mandić i zaključio:

– Naš cilj je da svako dijete ima svoje mjesto u vrtiću, bez obzira jesu li oba roditelja zaposlena. Uvjeren sam da će završetkom izgradnje vrtića u Luščiću, svako dijete u gradu Karlovcu imati mjesto u vrtiću.