e-Usluge

Aglomeracija u Zvijezdi napreduje: Dio ulica dobiva vodoopskrbu, dio odvodnju, Radićeva opločnike, a Gambonova, Bencetićeva i Draškovićeva novu tehnologiju radova

Po rješenju Državnog inspektorata od 24. lipnja dopušteni su svi radovi u Zvijezdi, a trenutačno se radi kanalizacija u Karasovoj, vodoopskrba u Prešernovoj, Šimunićevoj i Frankopanskoj ulici, priključci u Radićevoj, DTK infrastruktura u Tijesnoj, te radi popločivanje u Radićevoj ulici. Pri kraju su izmjene i dopune glavnog projekta za ulice Bencetićeva, Gambonova i Draškovićeva, bit će promijenjena tehnologija izvođenja radova. Iza 15. kolovoza počet će radovi u Bencetićevoj i Gambonovoj ulici, primjenit će se tehnologija mlazno injektiranje čime će se isključiti utjecaj vibracija na susjedne objekte. U Draškovićevoj ulici je nužno rekonstruirati kanalizaciju. Plan je kroz izmjene i dopune glavnog projekta projektirati novu trasu, koja će biti dvostruko plića od prijašnje i neće biti potrebna posebna zaštita građevinske jame. Trasa će se izmaknuti bliže drvoredu, time smanjiti utjecaj na okolne objekte i moći će se prometovati uz izvođenje radova, izjavila je Katarina Malenica, direktorica Vodovoda i kanalizacije Katarina Malenica, na današnjoj konferenciji za novinare.

Pojasnila je da ovu tehnologiju u Kraševoj ulici nije bilo moguće primijeniti zbog dubine iskopa, te napomenula da traje izrada elaborata za sanaciju oštećenih objekata. Potom će biti podijeljeni vlasnicima i izrađeni zasebno za šest oštećenih objekata.  Oni će biti podloga za projektni zadatak za izradu glavnog projekta, koji će sadržavati geomehaničke radove za ojačanje tla i za konstrukcijske radove ne dijelu objekta te završne obrtničke radove. Po riječima direktorice, plan je što prije završiti projekte i krenuti u obnovu u Kraševoj ulici.

– Građevinska inspekcija je odradila svoj dio posla, odradila je i nadzor, izdala je rješenja. Radovi se neometano odvijaju u cijeloj Zvijezdi. Dati su nalozi izvođaču i nadzoru što je potrebno činiti; svoje obveze, kao naručitelj radova, ima i ViK. Očekujem da će nakon 15. kolovoza i Bencetićeva, Gambonova, Draškovićeva doći na red. U tim ulicama promijenjena tehnologija radova i talpe odlaze u povijest. Stojimo kod toga da sukladno ugovoru koji je potpisan o izvođenju na toj razini solidarne odgovornosti, izvođač ima određene obveze. Kad završimo elaborate, onda ćemo učiniti i taj korak prema izvođaču i sukladno ugovoru vidjeti koje radove – tu govorimo o povratku u prvobitno stanje – bi trebao izraditi izvođač, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić.

Tamo gdje su radovi završeni, napomenuo je gradonačelnik, slijedi priključenje korisnika na sustav kanalizacije; na Turnju se to već radi, osim vodoopskrbe i odvodnje, uređuju se kolnici, nogostupi, DTK mreža, javna rasvjeta… a samo za asfaltiranje prometnica Grad je izdvojio milijun eura.

U Radićevoj ulici, na strani do Korza, popločavanje je krenulo prije mjesec dana, a odvijat će se sukcesivno, onako kako budu završavali radovi ispod zemlje.

– Desetljećima smo govorili o ovome što sad imamo.  No, ti radovi idu polako i zato ostaje poziv svima na strpljenje, te oprez pri prolasku pored gradilišta, strojeva i radnika, pozvao je gradonačelnik Mandić.

Samo u Zvijezdi radovima su obuhvaćene 24 ulice. Njih 10 bit će u asfaltu, a preostale u opločnicima. Radićeva je među njima, jedna od ulica u staroj gradskoj jezgri koje su i arheološka nalazišta, a ono što je pod zemljom, bit će označeno različitim bojama opločnika.

– Donijeta je odluka da se prezentacija tih podzemnih struktura izvede u parteru; ovo što vidimo je vertikalna projekcija svih podzemnih struktura. Varijante da se most i kaponir prezentiraju u cijelosti ili tzv. varijanta pod staklom u tom trenutku je ocijenjena tehnički i financijski neprihvatljivom. Sve te podzemne strukture su konzervirane, pa ako se neki naši nasljednici u nekom trenutku odluče na fizičku prezentacij,  mi smo osigurali te preduvjete. Ovaj trag u smeđim opločnicima je vanjski rub tvrđave. Tu je tzv. skriveni put pod pred bedemom i on se poklapa od Šetališta dr. Franje Tuđmana prema Gajevoj ulici. Iza toga u formi opeke je nosač mosta i od njega su formirane dvije metalne šine dužine oko 54 metra, razmaknute oko 5,5, metara, čime je naznačen most koji je vodio u tvrđavu. Iza toga su stope lučnih nosača mostova i onda jedna trapezoidna forma, to je vertikalna projekcija kaponira. Iza kaponira bit će trag bedema u istim ovim opločnicima i posljednji element prezentacije bit će ono što smatramo da je predtvrđavska kula, koja se nalazila na izvornom nacrtu tvrđave; bit će prezentirana u nepravilnom kamenu, opisala je Sonja Kočevar, pročelnica Konzervatorskog odjela u Karlovcu.

Bit će postavljene i interpretacijske ploče, kojima će biti pojašnjeno što je ispod površine, te organizirana edukacija za turističke vodiče kako bi mogli prezentirati i ovu karlovačku baštinu.