e-Usluge

Raduje nas riješeno stambeno pitanje Dubravka Grgurića, nađeno suradnjom Grada i ministarstava

Raduje nas što je Dubravko Grgurić, hrvatski branitelj, zadovoljan što je riješio svoje stambeno pitanje i što je o tome izvijestio javnost zajedno s gradskim vijećnikom Dimitrijem Biračem, a posebno nas raduje što je to rješenje nađeno suradnjom Grada Karlovca, Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Ne slažemo se s izjavom D. Birača da se D. Grgurić Gradu obraćao uzaludno; naprotiv: bez angažmana Grada Karlovca, do rješenja ne bi došlo, bar ne još.

Naš sugrađanin Dubravko Grgurić, podsjetimo, nije mogao dobiti stan u najam putem Natječaja za davanje u najam gradskih stanova za razdoblje od 1. travnja 2023. do 1. travnja 2026. jer nije ispunjavao uvjet ukupnog mjesečnog prihoda po članu obiteljskog domaćinstva u šest mjeseci, odnosno, prelazio je imovinski cenzus uvjetovan za ostvarenje prava na najam gradskog stana.

Nakon saznanja da će uslijediti deložacija g. Grgurića iz stambene prostorije u privatnom vlasništvu, zatražili smo da nam dostavi dokumentaciju kako bismo se bolje upoznali sa situacijom. Nakon ponovljenog poziva nam je dostavljena. Pozvali smo g. Grgurića odmah na sastanak, u travnju prošle godine, i ponudili mu privremeni smještaj, sobu, s korištenjem zajedničke kuhinje i sanitarnog čvora s još dvije osobe, koje su najmoprimci gradskog stana, a ne beskućnici. Odbio je, objasnivši da želi trajno rješenje stambenog pitanja.

Budući Grad, sukladno aktima kojima je uređeno davanje stanova u najam, nije bio u mogućnosti riješiti stambeni status g. Grgurića, a kako je g. Grgurić dragovoljac Domovinskog rata, ali bez statusa HRVI na temelju kojeg bi mu Ministarstvo dodijelilo stan, za pomoć u stambenom zbrinjavanju obratili smo se Ministarstvu hrvatskih branitelja, bili u kontinuiranoj komunikaciji, usmenojj i pisanoj, održavali sastanke i s Ministarstvom je dogovoreno da stan u Karlovcu prenese na upravljanje Gradu u svrhu davanja u najam g. Dubravku Grguriću.

Zakonom o upravljanju državnom imovinom, naime, propisano je i da se nekretninama u vlasništvu RH može raspolagati u korist jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i bez naknade, kada je to opravdano i obrazloženo razlozima poticanja gospodarskog napretka, socijalne dobrobiti građana i ujednačavanja gospodarskog i demografskog razvitka svih krajeva RH, između ostalog, u svrhu provođenja programa stambenog zbrinjavanja.

Grad je, naravno, prihvatio prijedlog, poduzeo odmah sve potrebne radnje prema Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, zamolio za žurnost u postupanju i u rujnu 2023. potpisan je sporazum  između Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada kojim je stan u Masarykovoj ulici dan na upravljanje Gradu, a time omogućeno stambeno zbrinjavanje Dubravka Grgurića.

Grad je u dva navrata slao požurnice ministarstvima, sa zamolbom da se postupanje ubrza i hrvatskom branitelju Dubravku Grguriću osigura primjeren smještaj. Drago nam je da je suradnjom svih nađeno rješenje kojim je naš sugrađanin zadovoljan i što konačno ima dom kakav zaslužuje. Na žalost, ima još naših sugrađana koji  to nemaju i Grad čini sve što je u njegovoj nadležnosti da se to promijeni.