Počinju radovi na cjelovitoj i energetskoj obnovi „Dragojle“ – Gradonačelnik Mandić: Imat ćemo školu sigurnu za sljedećih 50 godina, a nastavu u jednoj smjeni

Osnovna škola Dragojle Jarnević bit će u cjelosti obnovljena, energetski učinkovita, pristupačna osobama s invaliditetom, s dodatnim uređenim prostorom kako bi svi učenici mogli imati nastavu u jednoj smjeni.

 Čulo se to na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je Robert Vodopić, voditelj Odsjeka za razvoj, fondove EU i pametni grad, kazao da je projekt Obnova zgrade iz područja obrazovanja oštećene u seriji potresa – OŠ Dragojle Jarnjević  financiran sredstvima  iz Mehanizma za otpornost i oporavak  temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti EU.

–  Projekt financira Europska unija – NextGenerationEU. Razdoblje provedbe operacije je najkasnije do 22.12.2025. godine, a predmet operacije je cjelovita energetska obnova zgrade koja obuhvaća cjelovitu obnovu građevinske konstrukcije, povećanje energetske učinkovitosti i smanjenje emisije CO2, kako bi se dugoročno smanjili troškovi održavanja, a  što će se postići minimalnom godišnjom uštedom potrebne energije za grijanje od 50 posto i najmanje 30 posto godišnje uštede primarne energije, rekao je Robert Vodopić.

Radovi su vrijedni više od 8,7 milijuna eura, a izvest će ih Vacon d.o.o. iz Karlovca. Ana Hranilović Trubić, pročelnica Upravnog odjela za gradnju i zaštitu okoliša, rekla je da su započeli pripremni radovi i organizacija gradilišta, a idući petak izvođač radova ući će u samu zgradu škole i započeti vrlo zahtjevnu rekonstrukciju.

– Od škole će praktično ostati samo vanjski zidovi; bit će potpuno uklonjeno krovište i nakon toga stavljeno novo. Tada će na zadnjoj etaži moći biti organizirana i nastava, što do sada nije moglo biti. Bit će porušeni i pregradni zidovi kako bi svaka učionica mogla dobiti pripadajući kabinet. Nakon konstruktivnih zahvata, pristupit će se izmjeni svih instalacija, vode, struje, strojarskih instalacija i postavi klima. Dograđeno će biti vanjsko stubište i ugrađeno dizalo kako bi škola bila pristupačna i osobama smanjene pokretljivosti. Nakon ove obnove predviđeno je da škola bude u jednoj smjeni, što znači da će veći broj učenika biti istovremeno u ovom prostoru, rekla je pročelnica Ana Hranilović Trubić.

Gradonačelnik Damir Mandić naglasio je da će rad u jednosmjenskoj nastavi biti posebna vrijednost ovog projekta, koji nije krenuo kako je bilo planirano zbog čega je zahvalio na strpljenju svima u OŠ Dragojle Jarnević.

– Mislim na Fond solidarnosti i na konstrukcijsku obnovu; imali smo problema oko probijanja javnih nabava, a onda nam je i vrijeme prošlo. Ipak, Ministarstvo obrazovanja i mladih, odnosno Vlada RH, su za ovaj projekt pronašli dodatna sredstva u okviru EU sredstava i državnog proračuna. Tako ovdje imamo u jednom projektu i  konstrukcijsku i cjelovitu obnovu, što mislim da je posebno važno. Kada bude završena, imat ćemo školu sigurnu za sljedećih 50 godina, opremljenu po svim standardima! Vjerujem da će rokovi koji su predviđeni biti ispoštovani i da ćemo stvarno na kraju biti svi zadovoljni, zaključio je gradonačelnik Mandić.

Povezani dokumenti