e-Usluge

Pri kraju su radovi na konstruktivnoj obnovi Hrvatskog doma, a uskoro slijedi i cjelovita

Pri kraju su radovi na konstruktivnoj obnovi Hrvatskog doma, a uskoro slijedi i cjelovita – time će ovo kultno mjesto u Karlovcu zasjati novim sjajem. 

Prema riječima pročelnice Upravnog odjela za gradnju i zaštitu okoliša Ane Hranilović Trubić, radovi na konstruktivnoj obnovi iznosili su 4,5 milijuna eura. 

– Radovi konstruktivne obnove obuhvatili su uklanjanje i demontažu stolarije, te sve opreme i namještaja, betoniranje nove armiranobetonske temeljne ploče, zatim međukatnih konstrukcija, te izradu kompletnog novog krovišta s fotonaponskim crijepom. Ostalo je još završiti radove na hidroizolaciji, te na krovnoj odvodnji. Radovi su bili izuzetno teški, s puno nepredvidivih situacija, ali dobrom suradnjom izvođača, investitora i nadzora uspjeli smo ih privesti samom kraju, istaknula je pročelnica, te dodala kako je završena i dokumentacija za cjelovitu obnovu.

– Iz toga se nazire i ono što će u Hrvatskom domu biti, a to su velika multifunkcionalna dvorana, zatim Mala scena, uredi na svim etažama, sanitarije, bit će postavljeno dizalo koje će povezivati te etaže, te sami galerijski prostor koji će služiti kao izložbeni prostor. Ti radovi su sad procijenjeni na 7,3 milijuna eura i uskoro kreće nabava za odabir izvođača, najavila je pročelnica Hranilović Trubić.

Gradonačelnik Damir Mandić nije krio zadovoljstvo napretkom radova.

– Hrvatski dom će opet biti u najvećem dijelu onakav kako ga Karlovčani pamte. Predstoji nam odrediti način upravljanja kada završi kompletna obnova. 

Uvjeren sam da će ovaj prostor definitivno podići standard kulturne infrastrukture u gradu Karlovcu i sigurno će biti dostupan za razna događanja, koncerte, priredbe. Mi u Karlovcu imamo zaista divnih udruga koje se bave i scenskom umjetnošću i plesom i svime što može biti zanimljivo širem broju naših građana. Naravno da ćemo ići u smjeru da Hrvatski dom bude otvoren sedam dana u tjednu i da bude zaista mjesto na koje će svi rado dolaziti. Uz Zorin dom, uz Edison, uz obnovljeni Hrvatski dom i Gradski muzej, malo koji grad ima tako uređenu  kulturnu infrastrukturu.

To onda otvara i prostor svima koji se bave kulturom u Karlovcu, da pokažu što znaju, te je to potencijal da Karlovac u tom dijelu postane i središte cijele Hrvatske, istaknuo je gradonačelnik Damir Mandić. 

Radovi konstruktivne obnove na svih pet objekata koji su obnavljani od potresa, a to su Gradski muzej, Mala zgrada Gradske uprave, Mihalićeva kuća, zgrada Kamoda i Hrvatski dom, iznosili su ukupno osam milijuna eura iz Fonda solidarnosti, dva milijuna eura iz Državnog proračuna, a predviđena su i sredstva u iznosu od 18 milijuna eura iz Mehanizma otpornosti i oporavka. Tako  su osigurana nepovratna sredstva za svih pet objekata u iznosu od 28 milijuna eura. Javne nabave za odabir izvođača za Gradski muzej, Malu zgradu gradske uprave i Mihalićevu kuću su završeni, potpisani su ugovori s izvođačima i ti radovi su već i započeli.